Poslovna klima nastavila uzlazni trend

Poboljšana prognoza rasta nemačke ekonomije na 3,5 odsto

BiznisEUVesti

27.4.2021 08:14 Autor: Ljiljana Begović 0

Poboljšana prognoza rasta nemačke ekonomije na 3,5 odsto Poboljšana prognoza rasta nemačke ekonomije na 3,5 odsto
Nemačka vlada je povećala prognozu rasta za ovu godinu na 3,5 odsto u odnosu na januarsku projekciju od tri procenta. Poboljšanje prognoze je opravdano... Poboljšana prognoza rasta nemačke ekonomije na 3,5 odsto

Nemačka vlada je povećala prognozu rasta za ovu godinu na 3,5 odsto u odnosu na januarsku projekciju od tri procenta. Poboljšanje prognoze je opravdano zbog snažnijih ekonomskih rezultata zabeleženih u poslednjem kvartalu prošle godine, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Vlada u Berlinu predviđa takođe da će najveća evropska ekonomija u 2022. godini zabeležiti ekspanziju od 3,6 odsto.

Iz Ministarstva ekonomije su odbili da komentarišu ove navode, jer bi vlada tek trebalo zvanično da predstavi svoje nove procene. Vodeći nemački ekonomski instituti objavili su ranije ovog meseca da očekuju rast bruto domaćeg proizvoda od 3,7 procenata ove godine i od 3,9 odsto 2022. godine.

Indeks poslovne klime, koji izračunava minhenski ekonomski institut IFO porastao je sa 96,6 poena u martu na 96,8 poena u aprilu.

Poslovna klima u Nemačkoj pokazuje blagi optimizam

Kompanije su još jednom iznele pozitivno mišljenje o svojoj trenutnoj poslovnoj situaciji, ali više nisu toliko optimistične u pogledu očekivanja u narednih šest meseci, prema saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Smatraju da će treći talas korona infekcija i uska grla u industriji intermedijarnih proizvoda sputati ekonomski oporavak Nemačke.

U proizvodnom sektoru, poslovna klima beleži najvišu vrednost od maja 2018.

Kompanije su izvestile o znatnom poboljšanju poslovanja i nastavku rasta potražnje. Znatno je porasla iskorišćenost kapaciteta, sa 81,9 odsto u martu na 86,2 procenta ovog meseca. To je prvi put u poslednje skoro dve godine da je ovaj pokazatelj iznad dugoročnog proseka od 83,5 procenata.

Analize, finansijski izveštaj i istraživanja
Foto: Pexels.com

Međutim, optimizam je opao u pogledu očekivanja. Čak 45 odsto kompanija prijavilo je uska grla sa snabdevanjem intermedijarnih proizvoda, što je najviše od 1991. godine.

U uslužnom sektoru, pokazatelj poslovne klime je donekle splasnuno nakon oštrog rasta prošlog meseca. Pružaoci usluga su nešto manje zadovoljni trenutnom situacijom. Nedavni znaci optimizma ponovo su iščileli. Mada logistička industrija ima korist od uspona proizvodnje, ostale uslužne delatnosti i dalje trpe, posebno ugostiteljstvo i turizam.

U trgovini se poslovna klima malo poboljšala, uglavnom zbog znatno boljih procena trenutne situacije, pre svega među proizvođačima automobila. Nasuprot tome, znatno je izraženiji pesimizam u vezi sa narednim mesecima. Raspoloženje u veleprodaji je i dalje bolje nego u maloprodaji.

U građevinarstvu je indeks poslovne klime pao, jer su kompanije nešto manje zadovoljne trenutnom situacijom. Njihova očekivanja takođe su i dalje uglavnom skeptična. I u ovoj branši su mnoge kompanije prijavile nestašicu materijala, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...