uprkos boljim rezultatima kompanije planiraju smanjenje radnih mesta

Poboljšava se situacija u nemačkoj auto-industriji

AutomobiliLifestyleSvetVesti

2.7.2021 11:25 Autor: Miljan Paunović 1

Poboljšava se situacija u nemačkoj auto-industriji Poboljšava se situacija u nemačkoj auto-industriji
Poslovanje nemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača bilo je u junu mnogo bolje nego prethodnog meseca. Pokazatelj aktuelne poslovne situacije u toj industriji porastao... Poboljšava se situacija u nemačkoj auto-industriji

Poslovanje nemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača bilo je u junu mnogo bolje nego prethodnog meseca.

Pokazatelj aktuelne poslovne situacije u toj industriji porastao je na 44,2 poena u junu sa 37,8 poena u maju, na najviši nivo od avgusta 2018. godine, navodi ekonomski institut IFO u saopštenju koje je objavio Tanjug.

Nasuprot tome, pokazatelj budućih očekivanja nemačkih proizvođača vozila samo se malo povećao, na 3,2 poena u junu sa minus 1,6 poena u maju.

„Automobilska industrija je postala rezervisanija zbog njene strukturne transformacije“, kaže Oliver Falk, direktor IFO centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije.

U prvih pet meseci 2021. godine, nemačka proizvodnja putničkih automobila je dostigla tek 63 odsto od broja vozila proizvedenih u istom periodu 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Prema IFO anketi, potražnja za automobilima je u junu porasla, pri čemu se taj indikator popeo sa majskih plus 4,5 poena na 14,5 bodova prošlog meseca.

U junu se takođe povećao broj nerealizaovanih narudžbina u odnosu na maj, sa 21,4 boda na 38,6 poena.

Rast proizvodnje u auto industriji će u predstojećem periodu, prema rezultatima ankete, biti nešto blaži nego proletos. Ovde je pokazatelj porastao sa 7,5 na 15,9 poena.

Izvozna očekivanja su, međutim, optimističnija nego pre, što ilustruje podatak o rastu tog indikatora sa majskog nivoa od minus 1,0 poena na plus 11,8 bodova u junu.

Što se tiče perspektive zaposlenih u ovoj industriji, izgledi nisu baš sjajni jer kompanije i dalje planiraju smanjenje broja radnih mesta, mada je taj indikator u junu bio neznatno bolji i iznosio je minus 23,4 poena nakon minus 29,5 poena u maju.

„Smanjenje radnih mesta će verovatno naročito pogoditi proizvodnju. Da bi se izborile sa strukturnim promenama, kompanije će nastaviti da povećavaju broj radnika u IT, IKT, razvoju i organizacionim sektorima kompanija“, kaže Falk. Međutim, procentualno, ti organizacioni delovi zapošljavaju mnogo manje ljudi nego proizvodnja.

S druge strane, očigledno postoji višak posla za zaposlene imajući u vidu da je 68 odsto kompanija prijavilo ljude koji su radili prekovremeno u junu, čime se ovaj pokazatelj vratio na svoj dugogodišnji nivo. U junu 2020. godine, ta cifra je iznosila samo 29,4 procenta.

  • Lolek

    20.8.2022 #1 Author

    Kod nemca ne moze da bude lose

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...