POČELO DA RADI POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od „najzelenijih“ u regionu

BiznisEkologijaInfrastrukturaIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

18.11.2020 13:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POČELO DA RADI POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od „najzelenijih“ u regionu POČELO DA RADI POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od „najzelenijih“ u regionu
Postrojenje „Duboka prerada“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je da radi. Postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja... POČELO DA RADI POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od „najzelenijih“ u regionu

Postrojenje „Duboka prerada“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je da radi.

Postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja vredno je više od 300 miliona evra. To će omogućiti da se u Rafineriji proizvodi više motornog goriva a manje goriva sa nižom maržom.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Ðukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Foto: Tanjug

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

Početak rada „Duboke prerade“ donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Foto: Tanjug

Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

Na svečanosti pokretanja novog postrojenja „Duboka prerada“ pčredsednik Srbije je rekao da ništa na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim u Pančevu.

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug

„Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije“, rekao je Vučić.

On je rekao da kada peć, koja dovodi do temperature od 504 stepena, radi u punom kapacitetu, a jedva se čuje, znači da nema buke.

„Vodilo se računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada“, naglasio je predsednik.

Foto: Tanjug

Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS na tržištu.

On je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.

U izgradnju novog kompleksa uloženo više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...