POČELO PRIJAVLJIVANJE HOTELIJERA ZA SUBVENCIJE Novac na računima početkom oktobra, kaže Mali

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

1.9.2020 15:49 Autor: Marija Jovanović 0

POČELO PRIJAVLJIVANJE HOTELIJERA ZA SUBVENCIJE Novac na računima početkom oktobra, kaže Mali POČELO PRIJAVLJIVANJE HOTELIJERA ZA SUBVENCIJE Novac na računima početkom oktobra, kaže Mali
Javni poziv za podršku hotelskoj industriji objavljen je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Za tu svrhu izdvojeno je 1,46 milijarde dinara, a... POČELO PRIJAVLJIVANJE HOTELIJERA ZA SUBVENCIJE Novac na računima početkom oktobra, kaže Mali

Javni poziv za podršku hotelskoj industriji objavljen je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Za tu svrhu izdvojeno je 1,46 milijarde dinara, a sredstva utvrđena programom dodeljuju se bespovratno

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je hotelijere da se odazovu javnom pozivu za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom Covid-19. 

Gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, pojasnio je ministar finansija

Foto: Pexels.com

„Prepoznali smo neophodnost podrške gradskim hotelijerima, s obzirom na to da se u prvoj polovini godine znatno smanjio devizni priliv od stranih gostiju. Uslov za ostvarivanje prava na pomoć je da hotelijeri do kraja godine ne smanje broj zaposlenih za više od deset odsto”, rekao je Mali. 

Na taj način, kako je objasnio, biće zadržana puna zaposlenost u tom sektoru, što će hotelijerima pomoći da prevaziđu ovaj težak period. 

Javni poziv je otvoren do 15. septembra, a hotelijeri će novac dobiti najkasnije u prvoj nedelji oktobra, precizirao je ministar. 

Da bi privredni subjekt ostvario pravo na bespovratna sredstva, neophodno je da poseduje rešenje o kategorizaciji ili da je zahtev upućen zaključno sa 1. septembrom 2019. godine, da nije pokrenut stečajni postupak i da se ne sprovodi finansijsko restruktuiranje ili postupak likvidacije, navedeno je u pozivu.   

Foto: Pixabay.com

Uz javni poziv objavljen je i spisak jedinica lokalne samouprave sa čijeg područja hoteli ostvaruju pravo na subvencije. 

„Gradski hoteli su od početka pandemije skoro potpuno prazni, za razliku od hotela na planinama, u banjama i na drugim turističkim destinacijama. Ovo je još jedan od momenata gde država pokazuje svoju volju i snagu da pomogne privredi i građanima, jer osiguravamo njihov opstanak do nekih boljih vremena“, istakao je Mali. 

On je rekao da je procedura za prijavu veoma jednostavna, kao što je to bio slučaj i sa drugim ekonomskim merama koje je prethodno donosila Vlada, kao i da će se odobrena sredstva subvencija uplaćivati korisnicima na posebne dinarske račune otvorene kod Uprave za trezor. 

Foto: Nenad Nedomački

Pravo na subvencije nemaju hoteli u banjskim i planinskim centrima  

Na javni poziv jedino ne mogu da konkurišu hoteli u banjskim i planinskim centrima. Kako je objasnio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić oni su tokom letnjih meseci ostvarili značajne turističke promete zahvaljujući velikom broju domaćih gostiju, za razliku od hotela u gradovima, koji u najvećoj meri zavise od stranih gostiju.  

„Ove mere direktne podrške predstavljaju značajnu pomoć za hotelsku industriju i omogućiće da hotelijeri prežive krizu i spremno dočekaju period nakon završetka pandemije“, ocenio je Ljajić u izjavi za Tanjug. 

Turizam je, prema njegovim rečima, jedini posebno targetiran sektor u paketima pomoći države privredi zbog pandemije izazvane korona virusom. 
 
 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...