POČINJE REKONSTRUKCIJA KLADOVSKE TVRĐAVE Lokalitet u ovom delu Srbije deo je evropskog kulturnog nasleđa, kaže Joksimović

BiznisSrbijaTurizamVesti

10.12.2020 16:45 Autor: Marija Jovanović 0

POČINJE REKONSTRUKCIJA KLADOVSKE TVRĐAVE Lokalitet u ovom delu Srbije deo je evropskog kulturnog nasleđa, kaže Joksimović POČINJE REKONSTRUKCIJA KLADOVSKE TVRĐAVE Lokalitet u ovom delu Srbije deo je evropskog kulturnog nasleđa, kaže Joksimović
Tvrđava Fetislam u Kladovu biće rekonstruisana što je zvanično i potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju koji su u četvrtak potpisali predstavnici opštine Kladovo i... POČINJE REKONSTRUKCIJA KLADOVSKE TVRĐAVE Lokalitet u ovom delu Srbije deo je evropskog kulturnog nasleđa, kaže Joksimović

Tvrđava Fetislam u Kladovu biće rekonstruisana što je zvanično i potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju koji su u četvrtak potpisali predstavnici opštine Kladovo i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

U okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ biće rekonstruisan deo kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapija, letnja pozornica i priobalne kule u „Malom gradu“.

Početak rekonstrukcije Kladovske tvrđave ozvaničen je na online događaju, a tim povodom ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je rekonstrukcija tvrđave i lokaliteta u ovom delu Srbije veoma važna i da predstavlja deo evropskog kuturnog nasleđa, ne samo nacionalnog.

Foto: Tanjug

Ona je podsetila da je pre dve godine dogovoren projekat iz IPA sredstava koji finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, prenosi Tanjug.

„U okviru prve komponente uspeli smo da započnemo pripremu za infrastrukturne radove za rekonostrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu, zatim sledi izrgradnja Vizitorskog centra u Feliks Romulijani i razvoj lokaliteta Rajačkih pimnica i jedan projekat koji je vezan za uvođenje grejanja u Narodnom pozorištu“, kazala je Joksimović.

To je sve deo prve komponente za koju je potpisan Memorandum, dok će u okviru druge komponente koja će biti podržana dodatnim sredstvima od sedam miliona evra (IPA sredstva za 2020.) biti predviđena podrška održivom turizmu, objasnila je ona.

Foto: Tanjug

Što se tiče rekonstrukcije Fetislam tvrđave ona spada u važne lokalitete na Dunavskoj mapi odnosno naslanja se na mapu kuturnog nasleđa na Dunavu, kazala je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao da potpisivanje Memoranduma predstavlja nastavak investiranja EU u oblast turizma i zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa. Kako je rekao, on je imao prilike da se uveri da i mali gradovi u Srbiji imaju velike priče i veliki turistički potencijal.

Ova rekonstrukcija deo je projekta #EU za tebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Pored tvrđave Fetislam, projektom je predviđeno i ulaganje u razvoj arheološkog lokaliteta Felix Romuliana u blizini Zaječara, kao i lokaliteta Rajačke Pimnice, kod Negotina.

Virtuelnom događaju prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i potpisnici Memoranduma- vođa tima #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ Aleksander Bec i gradonačelnik Kladova Saša Nikolić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...