MINIMALNA GLOBALNA STOPA POREZA U FOKUSU SASTANKA G20

Nisu svi za poresku uravnilovku

SvetU fokusuVesti

9.4.2021 16:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nisu svi za poresku uravnilovku Nisu svi za poresku uravnilovku
Ministri finansija zemalja G20 uzeli su u razmatranje predlog SAD o uvođenju globalnog minimalnog poreza na dobit preduzeća, usred rastućeg međunarodnog konsenzusa o suzbijanju... Nisu svi za poresku uravnilovku

Ministri finansija zemalja G20 uzeli su u razmatranje predlog SAD o uvođenju globalnog minimalnog poreza na dobit preduzeća, usred rastućeg međunarodnog konsenzusa o suzbijanju izbegavanja poreskih obaveza nakon pandemije. Francuska i Nemačka stale su na stranu američkog predloga, a sporazum o visini poreza mogao bi da bude postignut do leta.

“Uveren sam da ćemo ovom inicijativom za oporezivanje preduzeća uspeti da zaustavimo svetsku trku u neoporezivanju“, naveo je nemački ministar finansija Olaf Šolc. Francuski ministar finansija Bruno Le Mer ocenio je da je globalni sporazum o međunarodnom oporezivanju sada “na dohvat ruke“. “Moramo iskoristiti ovu istorijsku priliku“, rekao je Le Mer, prenosi Guardian, pozivajući se na Reuters.

O poreskom predlogu raspravljalo se na virtuelnim ministarskim sastancima G20 u okviru priprema za julski samit grupe 20 najrazvijenijih država sveta. U međuvremenu, predlog poreske reforme biće razrađen u okviru OECD. Prvi deo problema je rešavanje izazova koje predstavljaju digitalizacija i velike tehnološke kompanije koje posluju preko granica, a drugi je određivanje minimalne globalne poreske stope. Neke evropske zemlje, poput Irske i Holandije koriste niske stope poreza da bi privukle strane investicije.

Zbog nezadovoljstva slabim napretkom nakon godina pregovora, nekoliko država, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, uvelo je jednostrane poreze na digitalne usluge, dok se ne postigne globalni dogovor. Republika Irska sa niskom stopom poreza na dobit od 12,5 odsto izrazila je rezerve prema inicijativi za određivanje minimalnog globalnog poreza na dobit, ocenjujući da bi to smanjilo konkurentnost manjih i srednjih ekonomija. Porez na dobit u Srbiji je 15 procenata.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen založila se za postizanje globalnog sporazuma o oporezivanju, kako bi sprečio firme da izbegavaju namete preseljenjem sedišta u zemlje sa niskim stopama, što je raširena praksa među tehnološkim kompanijama. Ona je ocenila da bi to pomoglo da se okonča „srozavanje poslovnih standarda koje traje decenijama.“ Međutim, Američka privredna komora izrazila je protivljenje povećanju poreza.  

Izvor: AnEconomicSense

MMF je podržao tu ideju tvrdeći da bi veći porezi na bogate firme i pojedince, čak i ako budu privremeni, mogli da finansiraju ekonomski oporavak od posledica pandemije, prenosi Global Times. Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas pozvao je svetske lidere da ne određuju previsoku minimalnu globalnu poresku stopu za kompanije, jer ne želi da nova pravila ometaju sposobnost siromašnim država da privuku investicije, prenosi International Investment, pozivajući se na BBC.

Ministri finansija i guverneri banaka G20 dogovorili su se o kontinuiranoj finansijskoj podršci zemalja koje se bore protiv posledica pandemije sve dok to bude potrebno. Danijele Franko, ministar ekonomije i finansija Italije, koja je trenutno predsedavajuća G20 naveo je da su se učesnici skupa složili da koriste sve alate da bi spasili živote i sredstva za život.

On je takođe rekao da je deo tih napora povećanje globalne dostupnosti vakcina protiv Covid-19 na pravičan i pristupačan način. On je pozdravio poboljšanu procenu globalnog rasta MMF sa 5,5 na 6,0 odsto, ali je upozorio da su globalni ekonomski izgledi i dalje zamagljeni neizvesnošću zbog uticaja pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...