PODRŠKA ODRŽIVIM MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA Konkurs za finansijsku i stručnu pomoć

BiznisBolji posaoInvesticijeNovacSrbijaVesti

14.1.2021 14:47 Autor: Julijana Vincan 2

PODRŠKA ODRŽIVIM MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA Konkurs za finansijsku i stručnu pomoć PODRŠKA ODRŽIVIM MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA Konkurs za finansijsku i stručnu pomoć
U okviru programa podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama, koji se sprovodi u okviru projekta Norveška za vas – Srbija, biće... PODRŠKA ODRŽIVIM MIKRO I MALIM PREDUZEĆIMA Konkurs za finansijsku i stručnu pomoć

U okviru programa podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama, koji se sprovodi u okviru projekta Norveška za vas – Srbija, biće odabrano do 10 preduzeća koja doprinose razvoju lokalne zajednice kroz zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva i uključivanje u svoj lanac malih lokalnih proizvođača i poljoprivrednih gazdinstava.

„U pitanju je program stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Namenjen preduzećima koja su registrovana i posluju u sledećim lokalnim zajednicama: Bogatić, Bosilegrad, Babušnica, Irig, Lebane, Leskovac, Mali Iđoš, Novi Pazar, Srbobran i Varvarin“, objavio je Smart Kolektiv, koji realizuje program u partnerstvu sa udruženjem ProAktiv iz Niša i udruženjem Putevima preduzetništva iz Novog Sada.

Dodaje se i da pravo učešća imaju preduzeća koja posluju najmanje dve godine i koja imaju već razvijene proizvode i usluge koji su testirani na tržištu, dok su prijave otvorene su do kraja godine.

„Odabrana preduzeća će tokom perioda od šest meseci raditi sa timom eksperata na unapređenju i razvoju poslovanja, koje će dalje doprineti rastu preduzeća, otvaranju novih radnih mesta i osnaživanju malih dobavljača u svom lancu proizvodnje“, ističe se u saopštenju.

Preduzetnici
Foto: Smart Kolektiv

Dodaje se da će preduzeća sa najvećim potencijalom za dalji rast i zapošljavanje u okviru programa moći da konkurišu i za bespovratna sredstva u iznosu od 6.000 dolara neto u dinarskoj protivvrednosti.

„Takođe, preduzeća će imati priliku da, kroz organizaciju tri promotivna događaja i prodajna sajma u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, predstave svoja preduzeća široj javnosti i razviju saradnju sa drugim društveno odgovornim organizacijama, preduzećima i kompanijama u Srbiji“, navodi se u tekstu konkursa.

Preduzetnici
Foto: Unsplash

Direktor Smart Kolektiva, Neven Marinović, izjavio je za Biznis.rs da su mikro i mala preduzeća najvažniji, a često i jedini izvor zapošljavanja, rasta i ekonomske aktivnosti u mnogim manjim sredinama.

„Ona takođe pružaju oslonac, stabilnost i izvore prihoda za svoje dobavljače, koji su i sami mala preduzeća, pojedinci ili poljoprivredni proizvođači. S obzirom na njihov broj, mali broj zaposlenih i obime prihoda, često ostaju bez podrške i dovoljne vidljivosti bilo kad su u pitanju mere ili programi koje sprovodi država, ili kad su u pitanju proizvodi finansijskih institucija“, naglasio je naš sagovornik.

Dodao je da je utoliko još veći značaj ovog i sličnih programa koji se isključivo fokusiraju na ovakve firme, na lokalne heroje ekonomskog razvoja, posebno one koje posluju i pomažu opštinama i sredinama koje su i same nerazvijene, i iz kojih ljudi mahom odlaze.

„Pored finansijske i mentorske podrške da razvijaju svoj biznis, preduzeća kroz program dobijaju i dodatnu vidljivost, priliku da se povežu sa potencijalnim novim poslovnim partnerima, i naravno, da promovišu svoje poslovanje mnogo široj grupi potencijalnih klijenata“, objasnio je Marinović.

Preduzetnici
Foto: Smart Kolektiv

Više informacija o programu, kriterijumima za učešće i smernicama za prijavljivanje može se saznati na sajtu Smart Kolektiva, kao i na info sesijama koje će se održati u 12 časova 19. januara u Nišu i 20. januara u Novom Sadu.

Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

„Ovaj projekat ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture“, istakao je direktor Smart Kolektiva.

  • Stefan

    14.1.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • hx

    8.2.2021 #2 Author

    a ovamo uništavaju radnike na internetu koji mogu biti vid malog preduzeća

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...