POGORŠANA PROGNOZA MMF ZA AZIJU Ekonomski pad za 2,2 odsto u ovoj godini

SvetVesti

22.10.2020 11:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

POGORŠANA PROGNOZA MMF ZA AZIJU Ekonomski pad za 2,2 odsto u ovoj godini POGORŠANA PROGNOZA MMF ZA AZIJU Ekonomski pad za 2,2 odsto u ovoj godini
Pad azijske ekonomije biće gori nego što je najavljeno u ranijim prognozama, jer je nekoliko tamošnjih tržišta u razvoju naglo usporilo zbog širenja epidemije... POGORŠANA PROGNOZA MMF ZA AZIJU Ekonomski pad za 2,2 odsto u ovoj godini

Pad azijske ekonomije biće gori nego što je najavljeno u ranijim prognozama, jer je nekoliko tamošnjih tržišta u razvoju naglo usporilo zbog širenja epidemije korona virusa, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prema najnovijoj prognozi MMF za Aziju i Pacifik, navedeno je da će se ekonomija Azije smanjiti ove godine za 2,2 odsto, dok je u junskoj prognozi bio najavljen pad za 1,6 procenata, prenosi CNBC.

MMF navodi da je smanjenje azijske ekonomije posledica „oštrije kontrakcije u Indiji, Maleziji i na Filipinima“. Indija i Filipini doživeli su „posebno oštar“ pad ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu zbog „kontinuiranog porasta slučajeva“ zaraze korona virusom i „produžene blokade“.

Očekuje se da će se ekonomija Indije smanjiti za 10,3 odsto u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2021. U prognozi iz juna, predviđanje je bilo da će kontrakcija indijske ekonomije biti 4,5 procenata.

Kada je reč o ekonomiji Filipina, ona će se smanjiti za 8,3 odsto u kalendarskoj 2020. godini, dok je prognoza u junu nagoveštavala smanjenje od 3,6 procenata. Ekonomija Malezije prema novoj prognozi MMF opašće za 6,0 procenata, a u junu je prognoziran njen pad za 3,8 odsto.

Nasuprot tome, ekonomija Kine dobila je prognozu rasta za 1,9 odsto u 2020. godini, umesto za 1,0 odsto koliko je predviđano u junu, „zbog bržeg oporavka od očekivanog u drugom kvartalu“. Prognozirani ekonomski rast Kine u 2021. je 8,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...