zbog većeg rasta cena

Pogoršano raspoloženje potrošača u Sloveniji

NovacRegionVesti

21.8.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pogoršano raspoloženje potrošača u Sloveniji Pogoršano raspoloženje potrošača u Sloveniji
Raspoloženje potrošača u Sloveniji pogoršalo se u avgustu drugi mesec zaredom. Pokazatelj poverenja potrošača pao je za dva postotna boda na mesečnom nivou. Uprkos... Pogoršano raspoloženje potrošača u Sloveniji

Raspoloženje potrošača u Sloveniji pogoršalo se u avgustu drugi mesec zaredom. Pokazatelj poverenja potrošača pao je za dva postotna boda na mesečnom nivou. Uprkos pogoršanju, i dalje je bio jedan postotni bod veći od dugoročnog proseka. Na godišnjem nivou porastao je za dva postotna boda, saopštio je zavod za statistiku, a prenosi Seebiz.eu.

Među pojedinačnim pokazateljima koji čine pokazatelj poverenja potrošača, tri su se pogoršala: očekivanja veće kupovine (za sedam postotnih bodova), očekivanja u vezi s finansijskim stanjem u domaćinstvima (za dva postotna boda) i trenutno finansijsko stanje u domaćinstvima (za dva postotna boda). S druge strane, pokazatelj očekivanja o ekonomskoj situaciji u zemlji poboljšao se za tri postotna boda.

„Osim pogoršanja raspoloženja poslednjih meseci, potrošači očigledno osećaju i rast cena. Vrednost pokazatelja kretanja cena u poslednjih 12 meseci raste od januara ove godine i dostigla je najviši nivo od novembra 2008. godine „, navodi se u državnoj statistici.

Povećanje poverenja potrošača na godišnjem nivou u međuvremenu je uglavnom posledica optimističnijih očekivanja potrošača o ekonomskoj situaciji u zemlji (za 11 postotnih bodova) i mišljenja potrošača o trenutnoj finansijskoj situaciji domaćinstva (za jedan postotni bod) ). Očekivanja potrošača o finansijskoj situaciji u domaćinstvima (niža za tri postotna boda) i o većoj potrošnji (za jedan postotni bod) bila su manje optimistična.

Od proseka prethodne godine, pokazatelj poverenja potrošača povećan je za šest postotnih bodova u tekućem mesecu.

  • Anna

    24.8.2021 #1 Author

    Sve u svemu- i kod njih je isto. Cene nerealno visoke a kupovna moć na istom nivou kao i proteklih godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...