preduzetnici će dobiti 25.000 uređaja iz subvencija

Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

BankeMoja firmaNovacPreduzetnikVesti

17.11.2021 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje
Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, kompanija Visa i Mastercard, potpisali su u sredu sporazum o saradnji kojim je... Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, kompanija Visa i Mastercard, potpisali su u sredu sporazum o saradnji kojim je zvanično pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

Reč je o projektu podrške malim trgovcima i institucijama da moderniziju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom, u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom Srbije, prenosi Tanjug.

Ministar Mali rekao je da je sporazum potpisan sa ciljem da se podrže mali preduzetnici, mikro i mala preduzeća u procesu digitalizacije i u procesu nabavke onih uređaja koji podržavaju bezgotovinsko plaćanje.

„Ovaj sporazum koji smo danas potpisali, s obzirom da podrazumeva do 25.000 uređaja koje će i NALED i GIZ subvencionisati za male preduzetnike, omogućiće osim proces fiskalizacije i bezgotovinsko plaćanje“, rekao je Mali.

Dodao je da se to uklapa u strategiju koja je vezana u promociju bezgotovinskog plaćanja i za borbu protiv sive ekonomije.

„Cilj ove inicijative je da pomognemo malim privrednicima i državnim institucijama da modernizuju svoje poslovanje tako što će uvesti opciju bezgotovinskog plaćanja i građanima ponuditi izbor i bolji način plaćanja“, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Dodaje da se tu misli na sve načine bezgotovinskog plaćanja – kartično, instant, promociju m-bankinga, e-komerca…

„Ono što čini okosnicu ovog programa je posebna subvencija za nabavku do 25.000 post terminala, koji su namenjeni pre svega maloj privredi i određenim institucijama, ali onima koji do sada nisu nudili mogućnost bezgotovinskog plaćanja“, rekla je Jovanović.

S tom subvencijom, dodaje, žele da pomognu maloj privredi da nabave najsavremenije uređaje koji mogu da funkcionišu i kao post terminal i kao fiskalna kasa.

Mobilni telefon u ruci
Foto: Visa

Jovanović je istakla da će uz jačanje infrastrukture subvencionisanjem post terminala, to doprineti i da se zvanična statistika unapredi, dodajući da je ona za sada solidna.

„Trenutno kaže da na 110.000 post terminala može da se plati bezgotovinski, ali to je i dalje za 2,2 puta manje nego što je prosek Evropske unije na milion stanovnika, tako da će ovo biti doprinos i u tom smislu“, rekla je Jovanović.

Dodaje da će ova inicijativa biti i jedan od stubova za suzbijanje sive ekonomije, zajedno sa reformom online fiskalizacije, e-faktura, e-javnih nabavki.

Siniša Mali je podsetio je da Ministarstvo finansija trenutno sprovodi i druge dve velike inicijative: novi sistem fiskalizacije i e-fakture.

„Kada je reč o novom sistemu fiskalizacije, pozivam sve preduzetnike, sve one koji su obveznici novog Zakona o fiskalizaciji, da u što kraćem vremenskom periodu nabave nove fiskalne uređaje“, rekao je Mali.

Istakao je da se u ovom trenutku oko 40.000 preduzeća prijavilo i da je već 11.000 fiskalnih uređaja odobreno od strane Poreske uprave.

Govoreći o e-fakturama, Mali je istakao da je i to bio jedan od zahteva privrede, dodajući da će se on sprovoditi u dve faze.

Objasnio je da do kraja godine sva javna preduzeća i korisnici javnih sredstava uvešće e-fakture, a do kraja 2022. godine i privatni sektor koji je u sistemu PDV-a.

Mali je ukazao da te dve inicijative treba da doprinesu transparentnijem, atraktivnijem, konkurentnijem poslovnom okruženju u našoj zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...