Dijalog privreda doprineće bržoj integraciji u jedinstveno tržište

Pokrenuta poslovna platforma EU i Zapadnog Balkana

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

17.6.2021 08:34 Autor: Marija Jovanović 0

Pokrenuta poslovna platforma EU i Zapadnog Balkana Pokrenuta poslovna platforma EU i Zapadnog Balkana
Evropska komisija i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu  „ZB6-EU“ koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU... Pokrenuta poslovna platforma EU i Zapadnog Balkana

Evropska komisija i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu  „ZB6-EU“ koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU sa ciljem unapređenja dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da prevaziđu izazove i  pripreme se za integraciju u jedinstveno evropsko tržište.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i predsedavajući KIF ZB6, istakao je važnost jačanja dijaloga između poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja – progresivnog otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana. Čadež očekuje da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su usklađeni sa evropskim pravilima i standardima.

Marko Čadež
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/bs

“Uspostavljanjem zajedničke platforme i jačanjem dijaloga između poslovne zajednice Zapadnog Balkana i institucija EU, postavljamo teren za efikasno rešavanje svih važnih pitanja za poslovanje za naše firme koje u velikoj meri ispunjavaju sve evropske standarde”, naglasio je Čadež i pozvao evropske zvaničnike da pomognu da se glas privrede Zapadnog Balkana čuje u EU.

Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi), komesar za susedstvo i proširenje EU pozdravio je pokretanje poslovne platforme  „ZB6-EU“, koja je kako je istakao „važna za unapređenje naše strateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana“.

Varhelji očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

„Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao deo EU“, dodao je Varhelji.

Oliver Varhelji
Foto: Tanjug

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i integraciju sa EU, a predviđa ulaganja u region vredna devet milijardi evra, saopštila je PKS.

Predstavnici privrede regiona okupljeni u Poslovni savet KIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazali su na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

Predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe, Alkaloida, istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa Zapadnog Balkana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...