POLITIČKA NESTABILNOST I EKONOMSKI RIZICI U SAD Najavljeni novi paket pomoći i proces za opoziv Trampa

SvetVesti

11.1.2021 15:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

POLITIČKA NESTABILNOST I EKONOMSKI RIZICI U SAD Najavljeni novi paket pomoći i proces za opoziv Trampa POLITIČKA NESTABILNOST I EKONOMSKI RIZICI U SAD Najavljeni novi paket pomoći i proces za opoziv Trampa
Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je da će ove nedelje predstaviti predlog novog kriznog finansijskog paketa, koji uključuje po 2.000 dolara... POLITIČKA NESTABILNOST I EKONOMSKI RIZICI U SAD Najavljeni novi paket pomoći i proces za opoziv Trampa

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je da će ove nedelje predstaviti predlog novog kriznog finansijskog paketa, koji uključuje po 2.000 dolara direktnih isplata građanima. „Predložićemo čitav paket. Cena će biti visoka“, naveo je Bajden. U isto vreme Demokratska stranka najavila je pokretanje procedure opoziva aktuelnog predsednika SAD.

Bajden je rekao da je potreban još jedan stimulativni paket, koji uključuje direktna plaćanja i novac za poslovne kredite, kako bi se oživela ekonomija pogođena krizom zbog pandemije Covid-19. Prema njegovim rečima, predloženih 600 dolara pomoći pojedincima nije dovoljno „jer treba da biraju između plaćanja kirije i kupovine hrane“, prenosi Economic Times.

Bajden se pozvao na konsenzus među „vodećim ekonomistima“ jer su potrebna znatna novčana ulaganja u ekonomiju da se ona ne bi urušila i bila još gora. On je insistirao da je potrebno više direktne pomoći porodicama i malim preduzećima.

Istovremeno podaci američkog Ministarstva rada pokazuju da je u decembru ukinuto 140.000 radnih mesta, kao i da je stopa nezaposlenosti u decembru dostigla dvostruko veći nivo nego u februaru prošle godine. Tada je bila 3,5 odsto, a u decembru 6,7 procenata.

Prema ocenama stručnjaka „gubitak zamaha na tržištu rada je očigledan“, a oni koji su radili u maloprodaji, u restoranima, sektoru zabave i ugostiteljstvu, kao i radnici javnog sektora u državnim upravama i lokalnim samoupravama, „platili su cenu“, dok su prinosi u državnoj blagajni „na čekanju“. Ekonomisti takođe ističu rizik od rasta inflacije.

Sa novom većinom u Kongresu i Senatu, Demokratska stranka se nada usvajanju paketa prema Bajdenovom predlogu, dok u isto vreme pokreću postupak za opoziv predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). Za opoziv predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Predstavničkom domu i Senatu, koju demokrate nemaju. Republikanci za sada ne nagoveštavaju da će glasati za opoziv Trampa, iako ga neki od njih pozivaju da podnese ostavku zbog nedavnih događaja u Kongresu.

Bajden bi svoj plan nove finansijske pomoći trebalo da predstavi u četvrtak, dok je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) najavila da će postupak Trampovog opoziva biti pokrenut u ponedeljak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...