Najava usklađivanja nemačkih propisa sa EU direktivom može doneti promene na tržištu vozila

Polovni automobili iz Nemačke skuplji i 20 odsto?

EURegionVesti

27.3.2021 07:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Polovni automobili iz Nemačke skuplji i 20 odsto? Polovni automobili iz Nemačke skuplji i 20 odsto?
U Nemačkoj su najavljene izmene propisa, a koje su neophodne kako bi se zakonodavstvo ove zemlje uskladilo sa EU Direktivom o prodaji robe. Taj... Polovni automobili iz Nemačke skuplji i 20 odsto?

U Nemačkoj su najavljene izmene propisa, a koje su neophodne kako bi se zakonodavstvo ove zemlje uskladilo sa EU Direktivom o prodaji robe. Taj predlog je naišao na snažan otpor Državnog udruženja nezavisnih trgovaca motornih vozila (BVfK) koji su se odmah obratili nemačkom Saveznom veću, uz tvrdnju da su za njih najavljene promene neodržive, piše hrvatski list namenjen automobilizmu HK.

U Direktivi EU o prodaji robe, inače, piše da se „podrazumeva da je svaka neusklađenost koja postane očita u roku od godinu dana od trenutka isporuke postojala i u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže suprotno ili ako ta promena nije spojiva s prirodom robe ili prirodnom neuslađenosti. Ovo se, inače, primenjuje i na robu sa digitalnim elementima.

Dosadašnji rok je bio šest meseci, a upravo produžetak trajanja i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju probleme nemačkim trgovcima. Kako komentariše hrvatski list, „s jedne strane ova odluka pogoduje korisnicima polovnih vozila koji će dobiti besplatnu popravku, ali dugoročno bi moglo doći do promena koje im baš i ne idu na ruku“.

Državno udruženje nezavisnih trgovaca motornih vozila (BVfK) protivi se i drugim najavljenim izmenama propisa, ali ova je najznačajnija, jer navode da ako se Savezno veće odluči za izmenu propisa, cena polovnih automobila u Nemačkoj može da poraste od 10 do 20 odsto, što po njima znači i „kraj prodaje starih polovnih vozila“.

Ovo će se naravno odraziti i na cene polovnih vozila u regionu Zapadnog Balkana, obzirom da je Nemačka jedno od najvažnijih tržišta polovnih automobila za kupce sa ovih prostora.

.

Tagovi
NEMAČKA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...