POPUŠTAJU MERE I U REGIONU Slovenci mogu na posao i u kupovinu, Hrvatska dozvolila kretanje građana

IzdvajamoRegionVesti

21.4.2020 12:05 Autor: Marija Jovanović 0

POPUŠTAJU MERE I U REGIONU Slovenci mogu na posao i u kupovinu, Hrvatska dozvolila kretanje građana POPUŠTAJU MERE I U REGIONU Slovenci mogu na posao i u kupovinu, Hrvatska dozvolila kretanje građana
Posledice korona virusa još uvek su nemerljive. Iako se beleži pad novoobolelih, žrtve se svakodnevno prebrojavaju, a mnoge države u regionu koje su uvele... POPUŠTAJU MERE I U REGIONU Slovenci mogu na posao i u kupovinu, Hrvatska dozvolila kretanje građana

Posledice korona virusa još uvek su nemerljive. Iako se beleži pad novoobolelih, žrtve se svakodnevno prebrojavaju, a mnoge države u regionu koje su uvele striktne mere u borbi protiv Covid-19 razmatraju njihovo popuštanje.

Premijer Crne Gore, Duško Marković dao je rok od 40 dana ministrima i čelnicima države da pripreme precizan i održiv plan ublažavanja donetih mera u više faza. „Svaka sledeća faza zavisiće od naše spremnosti da očuvamo dostignute rezultate u suzbijanju epidemije. To je i preduslov ekonomskog i društvenog oporavka“, naveo je Marković na svom tviter nalogu.

U popuštanju mera nešto je preciznija Slovenija u kojoj je dozvoljeno kretanje stanovnika van svoje opštine, ali ograničenje kretanja i okupljanja ostaju na snazi, prenosi agencija STA. Slovencima je dozvoljeno da idu na posao, u kupovinu, da rade na farmama, a mogu i da pristupe privatnom zemljištu van mesta prebivališta zbog održavanja sezonskih radova.

Prvo popuštanje mera u privredi usledilo je početkom nedelje otvaranjem samostalnih trgovina, prodavnica za prodaju automobila, bicikala, hemijskih sredstava i zanatskih radnji. Kako bi zaposleni mogli da stignu na posao ponovo su uvedeni neki oblici javnog prevoza. Otvoreni su i prostori za sportove koji ispunjavaju propisane mere udaljenosti, kao što su tereni za trčanje, biciklizam, golf i tenis. Kako je najavljeno, kozmetički i frizerski saloni počeće sa radom 4. maja.  

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska je odlučila da ukine e-propusnice i odobri kretanje građana između pojedinih opština i gradova, ali i dalje ostaje na snazi preporuka da ostanu u svojim kućama.

Posle prvog maja i Severna Makedonija polako će se vratiti u normalu. Makedonski premijer, Oliver Spasovski na svom fejbuk profilu objavio je da makedonske vlasti intenzivno rade na merama u smeru vraćanja života u normalu, te da će njihova postepena primena započeti posle prvomajskih praznika.

Inače, zbog opasnosti od širenja korona virusa, u Severnoj Makedoniji otkazani su i prevremeni parlamentarni izbori koji su bili zakazani za 12. april.

Foto: Tanjug/AP

Ublažavanje nekih mera u BiH može se očekivati nakon Đurđevdana, 6. maja, ali sve zavisi od ukupne epidemiološke situacije, najavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On nije isključio mogućnost da neke prodavnice budu otvorene i pre prvomajskih praznika.

Statistika regiona

U Republici Srpskoj do sada se oporavilo 262 ljudi. U protekla 24 sata testirano je 209 uzoraka i registrovano 19 novih slučajeva korona virusa čime je broj zaraženih povećan na 564, kazao je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Prema poslednjim podacima, u Federaciji BiH ukupno je testirano 9.957 uzoraka, a Covid-19 potvrđen je kod 739 osoba, kazao je direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH Davor Pehar.

U Crnoj Gori do sada je inficirano 313 osoba. „Od jučerašnjeg preseka stanja, pa jutros do 08:30, laboratorije Instituta završile su analizu 48 uzoraka, među kojima je jedan bio pozitivan na prisustvo novog korona virusa“, navodi se u informaciji Instituta za javno zdravlje. Reč je o slučaju iz Budve, koji je kontakt prethodno poznatog slučaja. 

Ukupan broj zaraženih u Severnoj Makedoniji popeo se na 1.225 obolelih, pokazuju posledni podaci. Do danas je u ovoj zemlji izlečeno je 200 pacijenata od virusa Covid-19, a ukupno je 12.133 testirano na korona virus.

U Sloveniji su preminule još tri osobe, čime je ukupan broj žrtava porastao na 77, a prijavljeno je još samo pet novih slučajeva, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 1.335, saopštila je slovenačka vlada.

Prema podacima Nacionalnog štaba civilne zaštite, u Hrvatskoj je do sada obolela 1.881 osoba, dok se 771 ljudi oporavilo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...