centralna banka održava stabilnu i efikasnu monetarnu politiku

Porast novih kineskih kredita u juanima

BankeNovacSvetVesti

12.8.2021 18:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Porast novih kineskih kredita u juanima Porast novih kineskih kredita u juanima
Podaci centralne banke pokazali su da su kineski novi krediti denominovani u juanima iznosili prošlog meseca 1,08 biliona juana (oko 166,59 milijardi američkih dolara),... Porast novih kineskih kredita u juanima

Podaci centralne banke pokazali su da su kineski novi krediti denominovani u juanima iznosili prošlog meseca 1,08 biliona juana (oko 166,59 milijardi američkih dolara), što je 90,5 milijardi juana više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema Narodnoj banci Kine (PBOC), široka mera novčane mase koja pokriva gotovinu u opticaju i sve depozite M2, porasla je za 8,3 odsto na godišnjem nivou na 230,22 biliona juana krajem jula. Stopa rasta bila je 0,3 procenta niža od one koja je viđena na kraju juna, i bila je 2,4 odsto niža od one u istom periodu prošle godine. M1, koji pokriva gotov novac u opticaju plus depozite po viđenju, iznosio je krajem jula 62,04 triliona juana, što je povećanje za 4,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Količina gotovine u opticaju M0 porasla je za 6,1 procenat u odnosu na prošlu godinu na 8,47 biliona juana na kraju prošlog meseca. Centralna banka je u julu ubacila 37,1 milijardu juana neto gotovine na tržište, prenosi China .

Novo dodato socijalno finansiranje, mera sredstava koja pojedinci i nefinansijske kompanije dobijaju od finansijskog sistema, u julu je iznosilo je 1,06 triliona juana. To je manje za 636,2 milijarde juana u odnosu na isti period prošle godine. Shodno tome, krediti realnoj ekonomiji denominovani u juanima porasli su za 839,1 milijardu juana u julu.

Do kraja jula, ukupno socijalno finansiranje dostiglo je 302,49 biliona juana, što je 10,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Podaci su pokazali da su do kraja jula nepodmireni depoziti u juanima porasli za 8,6 procenata na godišnjem nivou na 225,49 triliona juana. Centralna banka smanjila je stopu obavezne rezerve za 50 odsto za podobne finansijske institucije od 15. jula.

Smanjenje je redovna mera nakon normalizacije monetarne politike zemlje, izjavila je je PBOC, ističući da će se centralna banka držati normalne monetarne politike i u isto vreme će je zadržati stabilnom i efikasnom, piše China.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...