DIJASPORA KAO INVESTICIONI POTENCIJAL

Pored doznaka, dobro bi došlo i više investicija

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

19.2.2021 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pored doznaka, dobro bi došlo i više investicija Pored doznaka, dobro bi došlo i više investicija
Dijaspora je dugi niz godina veoma značajan izvor prihoda za Srbiju, pre svega u segmentu doznaka iz inostranstva, a značajno manje kao investitor. Samo... Pored doznaka, dobro bi došlo i više investicija

Dijaspora je dugi niz godina veoma značajan izvor prihoda za Srbiju, pre svega u segmentu doznaka iz inostranstva, a značajno manje kao investitor.

Samo u periodu od 2017-2019. godine, prema zvaničnim podacima, u Srbiju je godišnje od dijaspore stizalo između tri i 3,5 milijardi evra, odnosno za te tri godine oko 10 milijadi evra. Pandemije korona virusa uticala je i da lični transferi iz inostranstva budu značajno smanjeni. Tako je u periodu od januara do novembra prošle godine u Srbiju po ovom osnovu stiglo oko 2,8 milijardi evra, što je za oko 430 miliona evra manje u odnosu na isti period prethodne godine

Kako za biznis.rs ističe rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno privatno partnerstvo Privredne komore Srbije Đorđe Andrić, zvanični podaci pokazuju da je pad ličnih doznaka u vreme pandemije bio oko 13 odsto. On je napomenuo da ipak, i pored zvaničnih priliva, značajan iznos sredstava u Srbiju pristiže i u gotovom novcu.

Andrić ističe da je ekonomski potencijal srpske dijaspore značajan. Dovoljno je imati u vidu da je u poslednjih 10-ak godina iznos priliva od doznaka bio veći od priliva stranih direktnih investicija. Međutim, porebno je imati u vidu da se doznake u najvećem procentu koriste za ličnu potrošnju domaćinstava, dok strane direktne investicije otvaraju nova radna mesta. Zato je potrebno iskoristiti ekonomsku snagu dijaspore na način da se deo priliva usmeri i u investicije, jer na taj način dugoročno vezujemo našu dijasporu za Srbiju, naglasio je Andrić.

Sa ciljem da se što više razvije povoljan ambijent i poverenje za dugoročno ulaganje dijaspore u Srbiju, Privredna komora Srbije je, u decembru 2020. godine potpisala Memorandum o saradnji sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika(International center for migration policy development- ICMPD) – na realizaciji dvogodišnjeg projekta “Link up Serbia“ (Poveži se Srbijo), naglasio je Andrić.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

On ističe da je cilj projekta je da poveže kompanije iz DACH zemalja (Nemačka, Austrija, Švajcarska) i kompanije iz Srbije, pre svega iz manje razvijenih regiona Istočne i Južne Srbije. U toku je i razvoj baze investicionih projekata ( onlajn platforme – Poslovni atlas Srbije i dijaspore), koja će biti dostupna za nekoliko meseci, a uz pomoć koje će biti ponuđeni projekti i otvorene mogućnosti za ulaganje u Srbiju, istakao je Andrić i dodao da će se kroz isti projekat realizovati radionice i mentoring u različitim oblastima poslovanja koje će biti usmerene na povezivanje malih i srednjih preduzeća iz Srbije sa kompanijama iz dijaspore u cilju povećanja izvoza.

A da postoji interes i dijaspore da ulaže u Srbiju govori i istraživanje koje je uz pomoć sociologa, psihologa i komunikologa iz Srbije, zemalja u regionu i srpske dijaspore koordinirala Teslina naučna fondacija iz SAD i Srbije. Prema tom istraživanju, 70 odsto pripadnika srpske dijaspore izrazilo je spremnost da investira u svoju zemlju, a 74 odsto ispitanika iz matice i dijaspore smatra da bi naši sunarodnici iz dijaspore trebalo da imaju makar ravnopravan, ako ne i povlašćen status prilikom investiranja u Srbiji i Republici Srpskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...