POSAO OD KUĆE POKAZAO SE KAO POZITIVNA MERA U SLOVENIJI Kompanije razmatraju da povećaju rad na daljinu i posle pandemije

BiznisBolji posaoEUVesti

27.10.2020 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POSAO OD KUĆE POKAZAO SE KAO POZITIVNA MERA U SLOVENIJI Kompanije razmatraju da povećaju rad na daljinu i posle pandemije POSAO OD KUĆE POKAZAO SE KAO POZITIVNA MERA U SLOVENIJI Kompanije razmatraju da povećaju rad na daljinu i posle pandemije
Većina kompanija u Sloveniji razmatra da dugoročno poveća udeo rada od kuće i nakon pandemije korona virusa, pokazalo je istraživanje koje je sprovela konsultantska... POSAO OD KUĆE POKAZAO SE KAO POZITIVNA MERA U SLOVENIJI Kompanije razmatraju da povećaju rad na daljinu i posle pandemije

Većina kompanija u Sloveniji razmatra da dugoročno poveća udeo rada od kuće i nakon pandemije korona virusa, pokazalo je istraživanje koje je sprovela konsultantska firma „Kearney“ u saradnji sa „AmCham“ u Sloveniji. Kompanije su takođe pokazale veći optimizam nego tokom prvog talasa virusa Covid-19 na proleće, prenosi STA.

Istraživanje, koje je sprovedeno u septembru i oktobru, pokazuje da 96 odsto kompanija obuhvaćenih studijom razmišlja da poveća obim rada od kuće i nakon pandemije.

U poređenju sa istraživanjem koje je rađeno u proleće, kompanije su pokazale veći optimizam kada je reč o prognozama njihovog poslovanja. Autori studije napominju da je istraživanje rađeno pre proglašenja epidemije i uvođenja mera karantina drugi put.

Kompanije očekuju prosečan pad prihoda za tri odsto u ovoj godini u poređenju sa prethodnom, dok je na proleće prognoziran pad od 15 odsto. Projekcije za pad zaposlenosti pale su sa šest na tri odsto, a za pad investicija sa 13 na četiri odsto. Autori studije veruju da su kompanije obuhvaćene istraživanjem u svoje prognoze uračunale mogućnost drugog talasa pandemije.

Virus Covid-19 podstakao je menadžere da razviju nove veštine za rešavanje izazova na tržištu, pokazalo je istraživanje.

Rad od kuće pokazao se kao pozitivna mera za više od trećine kompanija: 37 odsto je prijavilo veću produktivnost radnika, a 57 odsto povećano zadovoljstvo i motivaciju među zaposlenima.

Među kompanijama obuhvaćenim istraživanjem, 81 odsto se u potpunosti slaže sa tvrdnjom da će povećati rad od kuće i ubuduće, što je za 31 odsto više nego u proleće. Sa ovom tvrdnjom delimično se slaže 12 odsto kompanija, dok 65 odsto očekuje dalje povećanje digitalnih oblika rada.

Porast prodaje putem interneta zabeležilo je 82 odsto kompanija obuhvaćenim istraživanjem, a studijom je obuhvaćeno 48 kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...