POSKUPELA POTROŠAČKA KORPA U CRNOJ GORI Trećina odlazi na hranu i bezalkoholna pića

RegionVesti

18.6.2020 14:16 Autor: Ljiljana Begović 3

POSKUPELA POTROŠAČKA KORPA U CRNOJ GORI Trećina odlazi na hranu i bezalkoholna pića POSKUPELA POTROŠAČKA KORPA U CRNOJ GORI Trećina odlazi na hranu i bezalkoholna pića
Vrednost minimalne potrošačke korpe u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 643,4 eura, što je 0,2 odsto više u odnosu na april. „Od ukupne... POSKUPELA POTROŠAČKA KORPA U CRNOJ GORI Trećina odlazi na hranu i bezalkoholna pića

Vrednost minimalne potrošačke korpe u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 643,4 eura, što je 0,2 odsto više u odnosu na april.

Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 278,7 eura, što je rast od 0,8 odsto“, navodi se u saopštenju. Statističari su naveli da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 364,7 eura, što je pad od 0,2 odsto.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Foto: Pixabay.com

„Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge“, rekli su iz Monstata, prenosi Pobjeda.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

  • Snežana

    18.6.2020 #1 Author

    Ima tu i alkohola…

    Odgovori

  • zorica s.

    19.6.2020 #2 Author

    Naravno da je poskupelo kad im je proizvodnja hrane ravna nuli i sve im iz uvoza….

    Odgovori

  • Lija

    31.8.2023 #3 Author

    U igalu dzabe

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...