Delta varijanta korona virusa preti iz Velike Britanije

Posle Ostrva, očekuje se širenje varijacije Covid-19 u Evropi

EULifestyleSvetVestiZdravlje

24.6.2021 16:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Posle Ostrva, očekuje se širenje varijacije Covid-19 u Evropi Posle Ostrva, očekuje se širenje varijacije Covid-19 u Evropi
Delta varijacija korona virusa dominantan je oblik zaraze u Velikoj Britaniji, dok poslednjih dana uzima maha i u Evropi. Broj novih slučajeva zaraze Delta... Posle Ostrva, očekuje se širenje varijacije Covid-19 u Evropi

Delta varijacija korona virusa dominantan je oblik zaraze u Velikoj Britaniji, dok poslednjih dana uzima maha i u Evropi. Broj novih slučajeva zaraze Delta varijacijom Covid-19 je u porastu, a Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je da se očekuje da će do kraja avgusta 90 odsto slučajeva zaraze Covid-19 u Evropskoj uniji činiti Delta soj virusa.

Reč je o virusu koji se najpre pojavio u Indiji, a naziv Delta je dobio da ne bi asocirao na zemlju porekla. Razlog tome je, kako je navela Svetska zdravstvena organizacija, da bi se izbeglo stigmatizovanje Indije, prenosi BBC. Čak 98 procenata novih zaraza korona virusom u Velikoj Britaniji identifikovano je kao Delta. Ukupno više od 75.000 prošle nedelje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u četvrtak da je Evropa „na tankom ledu“ zbog širenja Delta varijante Covid-19. „Čak i ako je treći talas slomljen, pandemija još nije gotova“, rekla je Merkel u obraćanju poslanicima nemačkog Bundestaga. Najviše slučajeva Delta virusa u Evropi registrovano je u Portugaliji, Španiji i Francuskoj.

Izvor: BBC

Takođe, u SAD broj slučajeva Delta soja virusa brzo se povećava. Sa 10 odsto ukupnog broja novih slučajeva Covid-19 prošle nedelje, porastao je na 20 procenata u ovoj nedelji. Prema analizi koju je napravio Financial Times, varijanta Delta čini više od trećine novih slučajeva u SAD poslednjih dana.

Prema ECDC, Delta varijacija Covid-19 je za 40 do 60 odsto prenosivija od Alfa varijante, koja je poznatija pod kolokvijalnim nazivom „engleski virus“. ECDC očekuje da će Delta oblik korona virusa početkom avgusta činiti 70 odsto svih novih infekcija u EU sa Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, kao i da će do kraja avgusta dostići 90 odsto prisutnosti, prenosi Daily Sabah.

„Veoma je verovatno da će Delta varijanta intenzivno cirkulisati tokom leta, posebno među mlađim pojedincima koji nisu određeni za vakcinaciju“, rekla je direktorka ECDC Andrea Amon (Andrea Ammon) za nemačku agenciju DPA. Ona je naglasila da „dve doze“ vakcine protiv Covid-19 pružaju „visok stepen zaštite“ od Delta varijante.

Foto: Tanjug/AP

Među 247 registrovanih slučajeva zaraze Delta varijantom korona virusa u Danskoj, tri slučaja su registrovana prošle nedelje kod gledalaca utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu između Danske i Belgije u Kopenhagenu. Angela Merkel pozvala je UEFA da deluje odgovorno i istakla da bi svi putnici iz Velike Britanije u Evropu trebalo da prođu obavezan karantin.

Ekspanzija prenošenja Delta varijacije u Velikoj Britaniji bila je povod da se u britanskoj javnosti otvori žučna polemika o opravdanosti igranja u Londonu utakmica tekućeg Evropskog prvenstva u fudbalu. UEFA nema nameru da u poslednji čas menja domaćina završnice turnira, uprkos takvim predlozima Rima i Beča, ali budući da obaveza desetodnevnog karantina ostaje na snazi, na utakmici između Italije i Austrije u subotu neće biti navijača iz ove dve zemje.

Foto: Tanjug/AP

UEFA je dodatno razljutila javnost predlogom da se VIP zvanicama omogući dolazak na utakmice polufinala i finala na stadionu Wembley, ali je britanska vlada najavila da će udovoljiti ovom zahtevu. Britansko ministarstvo sporta potvrdilo je da će „nekim osobama“, a reč je o političarima, sponzorima i funkcionerima UEFA, biti omogućeno da prisustvuju utakmicama bez prethodnog boravka u karantinu.

Spremnost britanske vlade da ublaži ograničenja zarad fudbalskog turnira izazvala je bes opozicionih političara, turističkih radnika i navijača. „Nijednoj eliti bilo koje vrste ne bi trebalo da bude dozvoljeno ili omogućeno da zaobilazi zakone koji krše prava drugih, koliko god to bilo nephodno. To je temeljno kršenje vladavine zakona“, rekao je Stiv Bejker (Steve Baker) bivši ministar Torijevaca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...