ograničena serija vozila poznatog proizvođača

Poslednji Bugatti na benzinski pogon za 4,7 miliona dolara

AutomobiliLifestyleSvetVesti

17.8.2021 20:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslednji Bugatti na benzinski pogon za 4,7 miliona dolara Poslednji Bugatti na benzinski pogon za 4,7 miliona dolara
Bugatti je najavio proizvodnju nove verzije svog konceptnog automobila pod nazivom Bolide, automobila koji će razvijati maksimalnu brzinu od preko 300 milja na sat.... Poslednji Bugatti na benzinski pogon za 4,7 miliona dolara

Bugatti je najavio proizvodnju nove verzije svog konceptnog automobila pod nazivom Bolide, automobila koji će razvijati maksimalnu brzinu od preko 300 milja na sat. Ovo će verovatno biti poslednji automobil na benzinski pogon, koji će francuski proizvođač automobila sagraditi.

Bugatti je naveo da će Bolide biti proizveden za samo 40 kupaca, a vozila će koštati najmanje četiri miliona evra, što je ekvivalentno 4,7 miliona dolara, prenosi CNN Business .

Bolide – naziv koji potiče od francuskog slenga za „vrlo brzi automobil“, prema Bugattiju, dizajniran je isključivo za vožnju po stazi, ali ne i za upotrebu na javnim putevima. Ovaj auto poseduje modifikovanu verziju ogromnog osmo-litarskog 16-cilindričnog motora, koji se nalazi u Bugattijevom Chironu, osnovnom modelu marke.

Zvanična snaga Bolida biće niža za samo 1.600, jer je Bugatti ocenio motor serijskog automobila koristeći 93 oktansko gorivo, koje se može kupiti na uobičajenim benzinskim pumpama, umesto za 105 -oktansko trkačko gorivo za koje je namenjen konceptni automobil. S obzirom da se Bolide može voziti samo na trkačkim stazama, verovatno će se puniti trkačkim gorivom da bi bio jači.

Dizajniran za optimalnu aerodinamiku, Bolide je visok nešto više od 90 centimetara, što je otprilike 30 centimetara niže od Chirona. Da bi ušli, putnici moraju da sednu na prag i stave noge unutra pre nego što skliznu na sedište.

Bugatti planira puštanje automobila u proizvodnju 2024. godine, nakon što završi svih 500 planiranih modela Chiron. To će verovatno biti poslednji model Bolide Bugattija koji koristi samo benzin. Do tada će Bugatti biti pod upravom Rimaca, hrvatskog proizvođača električnih super automobila,  koji preuzima efektivnu kontrolu nad Bugattijem kasnije ove godine. I rukovodioci Bugattija i Rimaca istakli su da će budući modeli Bugattija verovatno biti plug-in hibridi. Bugatti bi mogao da proizvede neke potpuno električne modele u bliskoj budućnosti, istakao je izvršni direktor Rimaca Met Rimak (Mate Rimac).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...