vlada republike srpske odlučila

Poštanska štedionica RS ide u stečaj

NovacRegionStečajVesti

14.8.2021 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poštanska štedionica RS ide u stečaj Poštanska štedionica RS ide u stečaj
Vlada Republike Srpske odlučila je da pokrene stečaj u Poštanskoj štedionici RS, dve decenije nakon što je tom privrednom društvu oduzeta dozvola za obavljanje... Poštanska štedionica RS ide u stečaj

Vlada Republike Srpske odlučila je da pokrene stečaj u Poštanskoj štedionici RS, dve decenije nakon što je tom privrednom društvu oduzeta dozvola za obavljanje bankarskih poslova.

Odluka o pokretanju stečaja u Poštanskoj štedionici, koja je u vlasništvu Ministarstva finansija RS (78,3 odsto) i PIO Fonda RS (21,7 procenata), donešena je u junu na Skupštini akcionara. Na osnovu te odluke, Ministarstvo finansija je 12. avgusta podnelo predlog za stečaj vladi koja ga je prihvatila, piše Capital.ba.

Razlog za pokretanje stečaja je loše poslovanje i platežna nesposobnost preduzeća koje se proteklih godina bavilo izdavanjem poslovnih prostora koje ima u vlasništvu.

Zgrada Poštanske štedionice u centru Banjaluke, prodata je prošle godine kompaniji Prointer za 2,6 miliona konvertibilnih maraka KM (1,3 miliona evra) na licitaciji održanoj 6. maja.

Zgradu je prodao Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, nakon što mu je Poštanska štedionica ustupila tu nekretninu zajedno sa zemljištem na ime delimičnog izmirenja obaveze nastale po osnovu sudskog spora koji je Fond dobio.

Na kraju prošle godine, Poštanska štedionica RS je imala još 2,86 miliona KM (1,46 miliona evra) neizmirenih obaveza prema Fondu PIO po osnovu tog spora, navodi se u informaciji.

„Poštedionica RS“ a.d. Banja Luka

Ulica Kralja Petra I Karađorđevića broj 61 a, 78000 BANJA LUKA, Bosna

Poslovni prihodi (EUR):
85.826 ( 2020)
Broj zaposlenih:
( 2020)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...