Samit lidera Evropske unije u Briselu

Postignut dogovor o kratkoročnim merama za pomoć u gasnoj krizi

EUVesti

22.10.2021 17:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Postignut dogovor o kratkoročnim merama za pomoć u gasnoj krizi Postignut dogovor o kratkoročnim merama za pomoć u gasnoj krizi
Lideri Evropske unije podržali su predlog Evropske komisije da primene mere direktne podrške ugroženim domaćinstvima i državnu pomoć kompanijama, kao i smanjenje poreza kako... Postignut dogovor o kratkoročnim merama za pomoć u gasnoj krizi

Lideri Evropske unije podržali su predlog Evropske komisije da primene mere direktne podrške ugroženim domaćinstvima i državnu pomoć kompanijama, kao i smanjenje poreza kako bi im pomogli da prebrode energetsku krizu i visoke cene energenata.

Sve ove mere, napomenula je EK, moraju biti ciljane, prilagođene i privremene, mišljenje je koje dele Nemačka i druge severne zemlje članice, koje ne žele agresivnu intervenciju, prenosi Euronews. EK je ocenila da su visoke cene gasa rezultat dinamike slobodnog tržišta, kao i da su zemlje koje se opooravljaju od pandemije, povećale potražnju kako bi pojačale ekonomsku aktivnost.

Veća potražnja nije praćena dovoljno obimnim zalihama gasa, što je dovelo do naglog povećanja cena prirodnog gasa, a očekuje se da će se visoke cene održati do aprila iduće godine. U zaključcima samita lideri EU obavezali su se da će na najbolji način iskoristiti „alate“ za pružanje kratkoročne pomoći, ali i da će podsticati srednjoročne i dugoročne mere kako bi cene energije bile pristupačne za građane.

Cilj EU je da se osiguraju stabilne isporuke energenata i tranzicija ka klimatskoj neutralnosti. Tekst zaključaka ipak ne pominje konkretne planove na duge staze, niti strukturne reforme i stvaranje strateških rezervi gasa na nivou EU, za šta se zalagala Španija, kao ni razdvajanje cena struje i gasa, po predlogu Francuske.

Foto: Tanjug/AP

O energetskoj krizi će se dalje razgovarati tokom vanrednog sastanka saveta ministara sledeće nedelje i ponovo će ga razmotriti lideri EU na sledećem samitu, zakazanom za sredinu decembra. Nakon razgovora o energetskoj krizi usledila je kratka diskusija o pandemiji korona virusa. Lideri su obećali da će se boriti protiv dezinformacija o vakcinama, olakšati prekogranično kretanje i povećati međunarodne donacije za zemlje u razvoju.

Pored energetske krize, samitom je dominirala tema poljskog osporavanja prioritetne nadležnosti evropskog zakonodavstva. Poljska je direktno osporila dugogodišnji princip primata prava EU i otvoreno odbacila dva ključna člana ugovora EU: član 1, kojim se utvrđuje prenošenje nadležnosti sa država članica na institucije, i član 19. kojim se uspostavlja Sud pravde EU (ECJ).

Foto: Tanjug/AP

Debata u četvrtak uveče imala je manje borben ton od onog koji se čuo uoči samita, a zvaničnici EU su opisali „smirenu atmosferu“. Lideri su ponovo potvrdili „osnovni“ značaj vladavine prava i nezavisnog pravosuđa i složili se da koriste politički dijalog uz „međusobno poštovanje“.

Nakon debate o Poljskoj, lideri EU fotografisali su se sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je ovo bio oproštajni, a ukupno 107. samit EU u karijeri. Istaknut je njen doprinos rešavanju komplikovanih kriza, a od kolega je dobila na poklon kristalnu repliku zgrade u kojoj je sedište Evropskog saveta u Briselu. Video poruku Angeli Merkel uputio je bivši američki predsednik Barak Obama (Barack Obama).

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa u toj situaciji je potrebna najveća pomoć…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...