POTRAŽNJA ZA RIBOM PREPOLOVLJENA Kriza nije zaobišla ni ribare u Srbiji, pandemija preti da ugrozi čitav sektor

AgrobiznisBiznisEkologijaSrbijaU fokusuVesti

7.12.2020 12:36 Autor: Marija Jovanović 1

POTRAŽNJA ZA RIBOM PREPOLOVLJENA Kriza nije zaobišla ni ribare u Srbiji, pandemija preti da ugrozi čitav sektor POTRAŽNJA ZA RIBOM PREPOLOVLJENA Kriza nije zaobišla ni ribare u Srbiji, pandemija preti da ugrozi čitav sektor
Kraj godine karakterističan po velikoj potrošnji ribe zbog slava i božićnog posta, ove godine je drugačiji nego ranije jer je pandemija prepolovila potražnju za... POTRAŽNJA ZA RIBOM PREPOLOVLJENA Kriza nije zaobišla ni ribare u Srbiji, pandemija preti da ugrozi čitav sektor

Kraj godine karakterističan po velikoj potrošnji ribe zbog slava i božićnog posta, ove godine je drugačiji nego ranije jer je pandemija prepolovila potražnju za svežom ribom, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije za ribarstvo PKS i direktor ribnjaka „Kapetanski rit“ Krum Anastasov, navodi da se šaran trenutno nudi po veleprodajnoj ceni za manje od 200 dinara po kilogramu, što je ispod proizvođačke cene.

„Kovid preti da ugrozi čitav sektor“, kaže on i dodaje da ribari u zemljama okruženja dolaze do sredstava iz EU fondova, a pomaže im se u marketingu i nastupu na trećim tržištima.

Foto: Pixabay.com

Ukazuje da bi ribarima dobrodošlo umanjenje dažbina za korišćenje voda za 50 odsto ili da se one potpuno ukinu, zatim da im se otpišu dugovanja po tom osnovu i povećaju subvencije po kilogramu proizvedene ribe.

Prema podacima Zavoda za statistiku, izvoz ribe i prerađevina od ribe je lane za 130 odsto bio veći u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz povećan za 10 odsto u poređenju sa istom godinom. Međutim, u prvih osam meseci ove godine zabeležen je pad i izvoza i uvoza ribe kao i ribljih proizvoda.

Mirjana Miščević iz Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, ističe da ribarstvo ima veliku šansu za razvoj i to ne samo kroz otvaranje novih ribnjaka već i u prerađivačkoj industriji.

Foto: Pixabay.com

„Objekti za preradu ribe, za sada, prerađuju morsku ribu, ali oslobađanjem ribnjaka od plaćanja vodnog doprinosa, intenzivirala bi se primarna proizvodnja u ribarstvu i stvorila sirovina za dalju preradu“, kaže ona.

Srbija, inače, uveze 3,8 puta više ribe nego što proizvede, pa je lane uvezeno 35.707 tona ribe i prerađevina od ribe za 93,4 miliona evra dok je izvezeno 2.659 tona ribe i ribljih prerađevina u vrednosti od 18,2 miliona evra.

Ribu i riblje prerađevine smo najviše uvozili iz Norveške, Španije i Tajlanda, a najviše izvozili u Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Nemačku, navode u Privrednoj komori Srbije.

  • Nemanja

    8.12.2020 #1 Author

    Ribnjake biste najbolje unapredili angazovanjem inspekcije koja ce da se bavi poreklom ribe, ne bi li se stalo na put ribi iz krivolova koja matira plasiranje proizvoda sa ribnjaka!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...