ENERGETSKA TRANZICIJA U SVETU

Potrebno više vetroelektrana za smanjenje emisije CO2

EkologijaSvetU fokusuVesti

27.3.2021 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potrebno više vetroelektrana za smanjenje emisije CO2 Potrebno više vetroelektrana za smanjenje emisije CO2
Svetski sektor proizvodnje struje iz energije vetra mora instalirati značajne dodatne kapacitete da bi se ograničio rast temperature na Zemlji, pokazuje izveštaj Globalnog saveta... Potrebno više vetroelektrana za smanjenje emisije CO2

Svetski sektor proizvodnje struje iz energije vetra mora instalirati značajne dodatne kapacitete da bi se ograničio rast temperature na Zemlji, pokazuje izveštaj Globalnog saveta za energiju vetra (GWEC).

Kako se navodi u izveštaju, nastavi li se sadašnjim tempom, instaliranje novih kapaciteta neće biti dovoljno da se do 2050. emisija štetnih gasova svede neto na nulu, uprkos rekordno instaliranih 95 gigavata u 2020. godini, što je 53 odsto više nego prethodne godine.

GWEC navodi da je tri četvrtine novih kapaciteta instalirano prošle godine u Kini i SAD, zahvaljujući garantovanim otkupnim cenama struje i poreskim olakšicama za proizvođače.

Prema procenama GWEC, u svetu se svake godine mora instalirati najmanje 180 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vetra da bi temperatura rasla manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Vetrenjače
Foto: Pixabay.com

Dodaje se da treba instalirati do 280 gigavata godišnje da bi se emisija do 2050. svela neto na nulu.

Prema procenama Saveta, u sledećih pet godina u svetu će se instalirati 469 GW novih vetroelektrana, što znači da godišnje u proseku nedostaje 86 gigavata novih kapaciteta.

Procenjuje se da vi u narednih pet godina najviše novih vetroelektrana trebalo da bude instalirano u azijsko-pacifičkom regionu, pre svega u Kini.

Ukupni globalni kapacitet vetroelektrana sada iznosi 742 GW a one smanjuju emisiju CO2 za 1,1 milijardu tona godišnje, što, primera radi, predstavlja emisiju ovog štetnog gasa u Južnoj Americi u istom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...