POTROŠAČKI VIKENDI U KINI Skraćivanje radnog vremena petkom zbog kupovine

SvetVesti

26.3.2020 13:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

POTROŠAČKI VIKENDI U KINI Skraćivanje radnog vremena petkom zbog kupovine POTROŠAČKI VIKENDI U KINI Skraćivanje radnog vremena petkom zbog kupovine
Tri kineske provincije najavile su uvođenje potrošačkih vikenda, pa su u skladu s tim preporučile da se u aprilu u petkom radi skraćeno, kako... POTROŠAČKI VIKENDI U KINI Skraćivanje radnog vremena petkom zbog kupovine

Tri kineske provincije najavile su uvođenje potrošačkih vikenda, pa su u skladu s tim preporučile da se u aprilu u petkom radi skraćeno, kako bi građani mogli da posvete vreme kupovini. Ova odluka, koja je najpre doneta u istočnoj proviciji Đijangsi, sračunata je na povećanje potrošnje i podsticanje domaće ekonomije, koja trpi štete izazvane pandemijom korona virusa.

Takozvani produženi potrošački vikend nije jedina mera u Đijangsiju, jer je planirana prodaja karata i turističkih aranžmana u pola cene, kao i više vrsta vaučera. Prema rečima kineskih zvaničnika, vikend koji se produžava na dva i po dana, trebalo bi da podstakne lokalnu ekonomiju, prenosi Kineski međunarodni radioiz Pekinga.

Ova tema postala je popularna na internetu, a sudeći prema komentarima, građani podržavaju ideju i predlažu da se ona primeni u celoj zemlji. S druge strane, mnogi privrednici, a uglavnom je reč o vlasnicima malih i srednjih preduzeća negoduju, jer strahuju zbog smanjenja radnog učinka i gubitka dela profita. Mnoga preduzeća u Kini rade subotom, a velika većina u industriji proizvodnje i usluga rade svaki dan.   

Kineska turistička akademija procenila je da će se u prvom kvartalu broj domaćih turista smanjiti za 56 odsto, a u celoj godini 15,5 odsto. Ukupan prihod od domaćeg turizma biće manji za 69 odsto u prva tri meseca tekuće godine, a 20,6 odsto za svih 12 meseci.

Prevedeno u matematiku kineskih velikih brojeva, to znači da će se ukupan broj domaćih turističkih putovanja smanjiti za 932 miliona u odnosu na 2019. godinu, a da će prihod biti manji za 16,7 milijardi američkih dolara. Još veće štete pretrpela je je turistička industrija širom sveta, jer je u prvom kvartalu računala na više od 100 milijardi dolara Prihoda od turista iz Kine.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...