Predsednica ECB protiv oštrije monetarne politike

Povećanje kamata nanelo bi više štete nego koristi, smatra Lagard

BankeEUNovacVesti

15.11.2021 18:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Povećanje kamata nanelo bi više štete nego koristi, smatra Lagard Povećanje kamata nanelo bi više štete nego koristi, smatra Lagard
Pooštravanje monetarne politike radi obuzdavanja inflacije moglo bi da uguši oporavak evrozone, rekla je u ponedeljak predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine... Povećanje kamata nanelo bi više štete nego koristi, smatra Lagard

Pooštravanje monetarne politike radi obuzdavanja inflacije moglo bi da uguši oporavak evrozone, rekla je u ponedeljak predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde), odbijajući pozive za strožu politiku.

Budući da je inflacija dvostruko veća od ciljanih dva odsto i da će verovatno nastaviti da raste, ECB je pod pojačanim pritiskom da napusti svoju labavu monetarnu politiku i da se uhvati u koštac sa rastom cena koji narušava kupovnu moć domaćinstava, prenosi Globalandmail, pozivajući se na Reuters.

U obraćanju poslanicima parlamenta EU, Lagard je potvrdila da će rast inflacije biti veći i duži nego što se mislilo, ali je navela da će izbledeti iduće godine, tako da bi stroge mere monetrarne politike pogodile ekonomiju baš kada rast cena počne da se usporava sam od sebe.

„U vreme kada je kupovna moć već stegnuta većim računima za energiju i gorivo, neopravdano pooštravanje uslova finansiranja nije poželjno i predstavljalo bi neopravdanu prepreku za oporavak“, rekla je Lagard u Odboru Evropskog parlamenta za ekonomske poslove. Ona je dodala da bi pooštravanje mera u ovom trenutku nanelo više štete nego koristi.

Izvršni direktor Deutsche Bank Kristijan Šoving (Christian Sewing) pozvao je nešto ranije istog dana centralne banke u svetu da deluju promenom monetarne politike.

Izvor: Eurostat

„Mislim da monetarna politika ovde mora da pokrene kontramere, bolje pre nego kasnije“, rekao je Šoving na konferenciji u Frankfurtu.

On je ocenio da je politika niskih kamatnih stopa sa naizgled stabilnim cenama izgubila svoj efekat i da je sada borba sa neželjenim efektima te politike. Lagard je potvrdila da će se rast inflacije nastaviti, ali da će uska grla u snabdevanju verovatno nestati iduće godine, kao i da će pasti cene energije, što sugeriše da će oslabiti inflacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...