POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA ZA 6,6 ODSTO REALAN KOMPROMIS Neophodne dodatne mere za preduzeća, apeluje UPS

SrbijaVesti

14.9.2020 15:48 Autor: Marija Jovanović 0

POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA ZA 6,6 ODSTO REALAN KOMPROMIS Neophodne dodatne mere za preduzeća, apeluje UPS POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA ZA 6,6 ODSTO REALAN KOMPROMIS Neophodne dodatne mere za preduzeća, apeluje UPS
Povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, koje je definisala Vlada Srbije, predstavlja realan kompromis između zahteva Sindikata i Unije poslodavaca, ali da bi... POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA ZA 6,6 ODSTO REALAN KOMPROMIS Neophodne dodatne mere za preduzeća, apeluje UPS

Povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, koje je definisala Vlada Srbije, predstavlja realan kompromis između zahteva Sindikata i Unije poslodavaca, ali da bi povećanje bilo održivo i dalo svoj puni efekat, neophodno je realizovati dodatne mere, apeluje Unija poslodavaca Srbije (UPS).

UPS ponavlja svoj zahtev da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća. Te dodatne mere su povećanje neoporezivog dela zarade (Unija je tražila 19.000, Vlada Srbije prihvatila 18.300), smanjenje poreza i doprinosa na zarade za najmanje jedan odsto i ukidanje taksi i parafiskalnih nameta, kojih ima više od 500.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Dodatno opterećivanje privrede za preduzeća je u ovom trenutku neizdrživo. Više od 90 odsto firmi pretrpelo je finansijski udar zbog pandemije Covid-19, čak 85 odsto njih ocenilo je da nema nikakvog prostora za povećanje minimalca“, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

U UPS podsećaju da je od 2010. godine do danas minimalna cena rada udvostručena (sa 90 na 183,9 dinara po satu), dok rast privrede nije ni približno pratio taj rast.

Kako navode, u 2020. godini imali smo veliki udar pandemije što se odrazilo na poslovanje preduzeća i predviđeni pad BDP od oko tri odsto, u najboljem scenariju oko nule.

Jedino rasterećenje preduzeća omogućava dugoročno isplaćivanje povećanih zarada, a u krajnjoj liniji i jačanje domaćih investicija, što je jedna od najslabijih tačaka u makroekonomiji Srbije“, kazao je Drobnjaković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...