POVRATAK AUSTRIJE NA NIVO PRE KORONA KRIZE SREDINOM 2022. GODINE Centralna banka te zemlje očekuje sporiji oporavak

BankeNovacSvetVesti

14.12.2020 10:35 Autor: Julijana Vincan 0

POVRATAK AUSTRIJE NA NIVO PRE KORONA KRIZE SREDINOM 2022. GODINE Centralna banka te zemlje očekuje sporiji oporavak POVRATAK AUSTRIJE NA NIVO PRE KORONA KRIZE SREDINOM 2022. GODINE Centralna banka te zemlje očekuje sporiji oporavak
Drugi talas pademije korona virusa na jesen, ponovo je zaustavio oporavak austrijske privrede, zbog čega će rast BDP u ovoj godini biti minus 7,1... POVRATAK AUSTRIJE NA NIVO PRE KORONA KRIZE SREDINOM 2022. GODINE Centralna banka te zemlje očekuje sporiji oporavak

Drugi talas pademije korona virusa na jesen, ponovo je zaustavio oporavak austrijske privrede, zbog čega će rast BDP u ovoj godini biti minus 7,1 odsto, prognozira Nacionalna banka Austrije (OeNB).

Radi se o korekciji prognoze, pošto je OeNB za tekuću godinu u junu predviđala rast od minus 7,2 procenta. Međutim, prognoza za 2021. godinu manje je optimisična, sa rastom od svega 3,6 umesto četiri odsto.

Prema OeNB, nivo od pre krize austrijska privreda dostići će tek sredinom 2022. godine. Budžetski deficit će ove godine, kako navodi OeNB, porasti na 9,2 odsto BDP i do 2023. godine će pasti na 1,4 odsto.

Medicinski radnik navlači zaštitne rukavice
Foto: Tanjug/AP

OeNB polazi od toga da će početkom sledeće godine postojati vakcine protiv korona virusa, ali da će tek nakon jedne godine biti globalno efikasno primenjive. Zbog toga će, ističe se u prognozi, mere podsticaja za privredu moći da budu postepeno smanjene.

„U prvom kvartalu 2021. godine, kao i u manjoj meri i drugom kvartalu, ekonomska aktivnost u i izvan Austrije biće još pod teretom pandemije„, naglašeno je iz OeNB.

Ukazuje se da je dobra vest za privredu to da je drugo zaključavanje, koje je usledilo na jesen, manje štete nanelo privredi nego ono na proleće. Naime, na proleće je, u godišnjem poređenju, zabeležen pad od 25 odsto, a na jesen „samo“ oko 13 procenata. Ovome je doprinelo to što je lanac snabdevanja manje bio pogođen, pa je proizvodnja nastavila da radi.

Zaštitne maske
Foto: Tanjug

Austrijanci su ove godine drastično smanjili svoju potrošnju i zato više novca ostavili po strani, pa je stopa štednje porasla na 13,7 odsto.

„Jedan deo ušteđenog novca trebalo bi da sledeće godine ponovo bude usmeren na potrošnju, pa će i pored stagnirajućih realnih primanja moći da se očekuje rast potrošnje za 3,9 odsto“, ocenjuje OeNB.

Inflacija će u ovoj godini pasti na 1,3 odsto, a potom će rasti 2022. i 2023. godine na 1,7 procenata. Javni dug će porasti 2020. i 2021. godine snažno na 83,3 odsto, odnsono 86,4 procenata BDP, a potom će 2023. godine blago opasti na 82,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...