PRAVE VLASNIKE U APR REGISTROVALO 85 ODSTO PRIVREDNIH SUBJEKATA Predstavništva stranih pravnih lica najmanje ažurna

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

30.11.2020 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PRAVE VLASNIKE U APR REGISTROVALO 85 ODSTO PRIVREDNIH SUBJEKATA Predstavništva stranih pravnih lica najmanje ažurna PRAVE VLASNIKE U APR REGISTROVALO 85 ODSTO PRIVREDNIH SUBJEKATA Predstavništva stranih pravnih lica najmanje ažurna
Više od 140.000 registrovanih subjekata je do sada elektronski evidentiralo svoje podatke u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika. Trenutno je više od 85 odsto registrovanih... PRAVE VLASNIKE U APR REGISTROVALO 85 ODSTO PRIVREDNIH SUBJEKATA Predstavništva stranih pravnih lica najmanje ažurna

Više od 140.000 registrovanih subjekata je do sada elektronski evidentiralo svoje podatke u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika. Trenutno je više od 85 odsto registrovanih subjekata, na koje se primenjuje Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, ispunilo svoju zakonsku obavezu, navodi se u saopštenju Agencije za privredne registre (APR).

Kako se ističe, u najvećem procentu su ovu obavezu ispunile zadužbine (94 odsto), akcionarska društva (93 odsto), društva sa ograničenom odgovornošću (88,5 odsto) i ustanove (83,5 odsto).

Podatke o stvarnim vlasnicima su u najmanjem procentu do sada evidentirala predstavništva stranih pravnih lica (30 odsto), predstavništva stranih zadužbina (50 odsto), predstavništva stranih udruženja (54 odsto) i otvorena akcionarska društva (58 odsto).

APR podseća da podatke o stvarnim vlasnicima treba da evidentiraju tek osnovani i oni registrovani subjekti koji promene vlasničku strukturu, članove organa, ili registruju neku drugu promenu na osnovu koje steknu svojstvo stvarnog vlasnika.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika se vodi u elektronskom obliku, a obveznici joj pristupaju preko internet stranice Agencije.

Kako se naglašava, istovremeno sa evidentiranjem, Agencija na svojoj internet strani objavljuje podatke u okviru Centralne evidencije stvarnih vlasnika, dok su registrovani subjekti dužni da čuvaju odgovarajuće, tačne i ažurne podatke i dokumenta na osnovu kojih su odredili stvarne vlasnike u periodu od deset godina od dana evidentiranja podataka u Centralnoj evidenciji, kako bi ih učinili dostupnim, odnosno kako bi ih mogli dostaviti nadležnim državnim organima i Narodnoj banci Srbije, na zahtev.

Evri, tastatura i lupa
Foto: Pexels.com

APR je dužan da omogući elektronsku razmenu podataka sa državnim organima i Narodnom bankom Srbije (NBS), radi sprovođenja nadzora i kontrole evidentiranja stvarnih vlasnika.

Inače, krajem 2019. godine izvršene su poslednje izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma iz 2017. godine, u koji su implementirani međunarodni standardi utvrđeni Direktivom (EU) 2018/843 Evropskog parlamenta i Saveta od 30.5.2018. godine (tzv. Peta Direktiva), radi unapređenja postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...