Najveći rast ulaganja u obrazovanje, međutim i deficit će biti veliki

Predložen američki državni budžet od 6.000 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvetVesti

29.5.2021 09:16 Autor: Marko Miladinović 0

Predložen američki državni budžet od 6.000 milijardi dolara Predložen američki državni budžet od 6.000 milijardi dolara
Administracija aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) predstavila je predlog državnog budžeta u iznosu od šest hiljada milijardi dolara, kojim je... Predložen američki državni budžet od 6.000 milijardi dolara

Administracija aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) predstavila je predlog državnog budžeta u iznosu od šest hiljada milijardi dolara, kojim je planirano povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, obrazovanja i borbe protiv klimatskih promena.

Predlog budžeta predsednika iz redova demokrata suočen je sa snažnim protivljenjem republikanaca, koji nastoje da zaustave politiku potrošnje administracije, kao i planove za povećanje poreza imućnijim građanima i velikim korporacijama, piše Glas Amerike.

Plan za narednu fiskalnu godinu predviđa potrošnju od 6.000 milijardi i prihode od 4.170 milijardi dolara, što je, kada je o izdacima reč, povećanje od čak 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Deficit bi iznosio 1.830 milijardi dolara, što je manje nego poslednje dve godine usled pandemije korona virusa, ali više od 984 milijarde dolara, koliko je bio 2019. godine.

Zvaničnici Bele kuće ukazali su da je 4.000 milijardi dolara predloženog budžeta namenjeno rešavanju, kako je navedeno, istorijskog problema nejednakosti, klimatskih promena, kao i omogućavanju potpuno besplatnog upisa na državne koledže u narednih 15 godina, dok bi veća poreska izdvajanja počela da se umanjuju na deficitima posle 2030. godine.

Sesilija Rauz (Cecilia Rouse), predsedavajuća Saveta ekonomskih konsultanata predsednika Bajdena, ukazala je da je predlog budžeta usmeren na budućnost i da američka administracija prihvata deficit u okolnostima niskih kamatnih stopa kako bi se realizovala ulaganja u ekonomiju. Ona smatra da će u narednim godinama deficit biti ispod 2.000 milijardi dolara.

Rauz je precizirala da bi ekonomija mogla da iskusi kratkoročne inflatorne udare, podstaknute naglim rastom, dodavši da očekuje da će se inflacija vremenom smanjiti na godišnju stopu od oko dva odsto.

Administracija smatra da bi povećana ulaganja podstakla ekonomski rast u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutna prognoza Bele kuće predviđa rast bruto domaćeg proizvoda od dva procenta 2031. godine, u poređenju sa procenama FED koje iznose 1,8 odsto.

Predlog budžeta predstavlja oštar zaokret u odnosu na politiku prethodnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump), koji je tražio smanjenje troškova za vladine agencije. Recimo, Ministarstvo obrazovanja po Bajdenovom planu dobija 41 odsto novca više, a Ministarstvo trgovine 28 odsto više. Ministarstvo za zdravstvenu zaštitu i ljudske resurse dobija povišicu od 24 odsto, a Agencija za zaštitu životne sredine 21 odsto više novca.

Administracija predlaže da se budžet za neodbrambeni sektor poveća 16 odsto, dok je za trošenje za odbranu izdvojeno 1,7 odsto više novca, pa će budžet Pentagona biti oko 753 milijarde dolara.

Kritičari takvog plana, međutim, smatraju da će on povećati troškove vlade koje će plaćati poreski obveznici, da povećava deficit, a u nekim oblastima smanjuje troškove

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...