PREDSEDNIK PKS O MOGUĆIM MERAMA USLED KORONA KRIZE Smanjenje PDV hotelijerima i ugostiteljima na 10 odsto

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

17.12.2020 13:41 Autor: Julijana Vincan 1

PREDSEDNIK PKS O MOGUĆIM MERAMA USLED KORONA KRIZE Smanjenje PDV hotelijerima i ugostiteljima na 10 odsto PREDSEDNIK PKS O MOGUĆIM MERAMA USLED KORONA KRIZE Smanjenje PDV hotelijerima i ugostiteljima na 10 odsto
Među merama koje će PKS predložiti Vladi za 2021. godinu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na online sednici Skupštine PKS naveo refundaciju... PREDSEDNIK PKS O MOGUĆIM MERAMA USLED KORONA KRIZE Smanjenje PDV hotelijerima i ugostiteljima na 10 odsto

Među merama koje će PKS predložiti Vladi za 2021. godinu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na online sednici Skupštine PKS naveo refundaciju dela vanrednih troškova zaposlenima kojima se skraćuje radno vreme u ugostiteljskoj delatnosti, kao i smanjenje PDV na 10 odsto hotelijerima i ugostiteljima.

„Pokušaćemo da ubedimo Vladu da nastavi s kreditiranjem privrede po povoljnim uslovima preko kreditnih šema, a želimo i da kroz mali Šengen što pre dođemo do boravišne i radne dozvole za ljude iz regiona“, dodao je predsednik PKS.

Privredna komora Srbije
Foto: PKS

Ocenio je da treba gledati u novi poslovni model i izmenjeni svet s novim pravilima, što podrazumeva investicije, pre svega u visokotehnološke proizvode.

„Malim i srednjim preduzećima treba da omogućimo pristup finansiranju, da bismo održali radnu snagu. Posebnu pažnju treba posvetiti online trgovini, jer za nju nemamo infrastrukturu. Moraju se reformisati poštanske usluge, izgraditi novi logistički centri, jer ako to ne uradimo, nećemo uspeti da rastemo, zato što je ta logistika presudni faktor“, naglasio je Čadež.

Očuvana privreda i zadržane investicije

On je ocenio da su prilagođavanje privrednika novim globalnim uslovima poslovanja nastalim zbog pandemije i brza i efikasna podrška države omogućili da sačuvamo našu ekonomsku kičmu.

„Sačuvali smo ekonomsku bazu, ne samo zahvaljujući našim brzim reakcijama. Prvi put u istoriji nam je iskustvo iz devedesetih bilo od koristi, kako bismo brzo reagovali kao privrednici i svoja poslovanja prilagodili, a mnogo nam je pomogla i država, zahvaljujući čemu imamo najmanji pad BDP i projekciju međunarodnih finansijskih institucija za rast od šest odsto naredne godine“, izjavio je Čadež.

Marko Cadez, predsednik Privredne komore Srbije
Foto: Tanjug

Dodao je kako je uprkos teškim globalnim uslovima zbog pandemije srpska privreda ostvarila odlične rezultate, bolje od čitavog regiona.

„Imali smo 1,8 milijardi evra investicija, a mnogo kompanija i dalje želi da dođe u Srbiju. Pad izvoza bio je pet procenata, što je manje od očekivanog, tako da smo očuvali izvozni kapacitet. Kreditni rejting Srbije je zadržan i na korak je od investicionog nivoa, tako da očekujemo sledeće godine da budemo među zemljama koje su u ‘Ligi šampiona’ kada je reč o poverenju finansijskih investitora“, istakao je predsednik PKS.

Čadež je naveo da će Srbija jedina u regionu imati pad privrede manji od tri odsto, što će biti dobro za nas kada se stvari stabilizuju.

„Radi se na tome da Srbija postane deo evropskog ekonomskog područja i da sve barijere koje sada opterećuju poslovanje privrede budu otklonjene odmah i bez čekanja, i da postanemo punopravni član EU“, naglasio je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...