Evropska komisija upoznala lidere Zapadnog Balkana sa novim ekonomskim projektom

Predstavljen investicioni IPA-III plan u vrednosti od 30 milijardi evra

EUVesti

11.6.2021 20:31 Autor: Miljan Paunović 0

Predstavljen investicioni IPA-III plan u vrednosti od 30 milijardi evra Predstavljen investicioni IPA-III plan u vrednosti od 30 milijardi evra
Evropska komisija je liderima Zapadnog Balkana na samitu u Tirani predstavila svoj ekonomski i investicioni plan IPA-III od gotovo 30 milijardi evra. Evropski komesar... Predstavljen investicioni IPA-III plan u vrednosti od 30 milijardi evra

Evropska komisija je liderima Zapadnog Balkana na samitu u Tirani predstavila svoj ekonomski i investicioni plan IPA-III od gotovo 30 milijardi evra.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Olivér Várhelyi)  je naveo da plan, čija vrednost odgovara trećini bruto domaćeg proizvoda zapadnobalkanske šestorke, neće imati efekta ako region ne bude jedinstven, piše Euractiv.

„Sada je ključna primena: sa IPA-III mi smo spremni, važno je da i region bude spreman. Ekonomsko-investicioni plan neće imati efekta ako ekonomije Zapadnog Balkana ne budu radile kao jedno. Plan će biti uspešan ako region ‘isporuči’ Zajedničko regionalno tržište, važan projekat pokrenut prošle godine“, poručio je Varheji na Tviteru 10. juna.

On je dodao da je „potrebno da se to vidi“ na predstojećem samitu u okviru Berlinskog procesa, početkom jula.

„Ako Zajedničko regionalno tržište postane stvarnost, koristi će imati i građani i privreda“, naveo je Varheji.

U Tirani je 10. juna održan sastanak lidera Zapadnog Balkana na kojem je učestvovao Varheji. Srbiju je na skupu predstavljala predsednica vlade Ana Brnabić, a na samit su došli premijeri Kosova Aljbin Kurti, Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Lideri Zapadnog Balkana su na sastanku izrazili zadovoljstvo investicionim planom.

Albanski premijer i domaćin sastanka Edi Rama opisao je investicioni plan kao „najveći istorijski potez EU na Zapadnom Balkanu“ i ocenio da će on omogućiti „suštinsko poboljšanje saobraćajne, železničke i lučke infrastrukture, međusobne povezanosti, energetskog sektora i digitalizacije“.

„Treba da priznamo da su EU i Evropska komisija do sada radile svoj posao. Sada bi trebalo da mi učinimo svoj deo posla“, rekao je Rama, koji je dočekao učesnike samita u predsedničkoj palati u Tirani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...