PREDUZEĆA U CRNOJ GORI OSTVARILA PROMET OD 9,4 MILIJARDE EVRA Od stranih kompanija najveće učešće imale su srpske firme

RegionVesti

29.10.2020 10:51 Autor: Marija Jovanović 0

PREDUZEĆA U CRNOJ GORI OSTVARILA PROMET OD 9,4 MILIJARDE EVRA Od stranih kompanija najveće učešće imale su srpske firme PREDUZEĆA U CRNOJ GORI OSTVARILA PROMET OD 9,4 MILIJARDE EVRA Od stranih kompanija najveće učešće imale su srpske firme
Promet preduzeća u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 9,4 milijarde evra, a stranih filijala 1,55 milijardi evra. Najveće učešće u prometu imale... PREDUZEĆA U CRNOJ GORI OSTVARILA PROMET OD 9,4 MILIJARDE EVRA Od stranih kompanija najveće učešće imale su srpske firme

Promet preduzeća u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 9,4 milijarde evra, a stranih filijala 1,55 milijardi evra. Najveće učešće u prometu imale su srpske, a najveće učešće u ukupnoj ostvarenoj vrednosti proizvodnje kineske kompanije, pokazuje istraživanje Monstata.

Najveći udeo u prometu čini trgovina i auto servisi sa četiri milijarde eura. Na građevinarstvo se odnosi 1,35 milijardi, a na prerađivačku industriju 827,9 miliona evra. Promet, kako se navodi, obuhvata obračunate prihode od prodaje robe i usluga bez PDV.

Spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Bruto vrednost proizvodnje u prošloj godini iznosila je 5,55 milijardi evra, a najveći udeo od 1,18 milijardi evra ima građevinarstvo, trgovina i popravka vozila 1,08 milijardi i prerađivačka industrija 582 miliona evra. Bruto vrednost proizvodnje predstavlja tržišnu vrednost svih proizvedenih roba i usluga, prenosi Bankar.me.

Bruto dodata vrednost, koja je iznosila dve milijarde evra, predstavlja razliku između bruto vrednosti proizvodnje i međufazne potrošnje. Međufazna potrošnja, odnosno vrednost proizvoda i usluga koji se transformišu, koriste ili troše u procesu proizvodnje, iznosila je 3,35 milijardi evra.

Srbija sa 291,9 miliona evra na prvom mestu

Monstatovi podaci pokazuju da strana preduzeća sa dva odsto učestvuju u ukupnom broju aktivnih preduzeća koja su podnela finansijske izveštaje, dok je njihovo učešće u ukupnoj dodatoj vrednosti 17,4 odsto.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 464 poslovna subjekta koja čine 93 odsto ukupne vrednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu. Strane filijale su ostvarile promet od 1,55 milijardi evra. Najveće učešće u prometu su ostvarila srpska preduzeća (291,9 miliona evra), hrvatska (231 milion) i austrijska (214 miliona).

Poslovni sastanak
Foto: Pixabay.com

Vrednost proizvodnje stranih filijala je iznosila 905,8 miliona evra, a najveći udeo imale su kineske firme (150,1 milion), srpske (130,4 miliona) i hrvatske (91,7 miliona).

Najveće učešće u ukupnoj vrednosti proizvodnje imale su kineske firme (16,6 odsto), koje u ukupnom broju obuhvaćenih preduzeća iznose 0,9 odsto.

S druge strane, 28,9 odsto obuhvaćenih srpskih firmi učestvuje sa 14,4 odsto u ukupnoj vrednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu.

Iz EU je 34,9 odsto preduzeća u stranom vlasništvu, a učestvuju sa 54,5 odsto u vrednosti prometa stranih firmi i sa 46,6 odsto u vrednosti proizvodnje stranih kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...