Hrvatski privrednici pogođeni diskriminišućim ograničenjima poslovanja

Preduzetnici spremaju tužbu protiv države zbog epidemioloških mera

PoslovanjePreduzetnikRegionVesti

9.6.2021 16:00 Autor: Ljiljana Begović 1

Preduzetnici spremaju tužbu protiv države zbog epidemioloških mera Preduzetnici spremaju tužbu protiv države zbog epidemioloških mera
Pandemija, a pre svega mere zatvaranja koje su protiv širenja korona virusa donosile mnoge države, imale su koban uticaj na veliki deo preduzetnika, pre... Preduzetnici spremaju tužbu protiv države zbog epidemioloških mera

Pandemija, a pre svega mere zatvaranja koje su protiv širenja korona virusa donosile mnoge države, imale su koban uticaj na veliki deo preduzetnika, pre svega na delatnosti kao što su turizam, ugostiteljstvo, ivent industrija, prevoz putnika.

Udruženje “Glas poduzetnika” koje u Hrvatskoj okuplja veliki broj preduzeća smatra da su mnoge mere bile diskriminišuće i da su značajno su uticale na poslovanje.

Jedan deo članova ovog udruženja podneće tužbu protiv Republike Hrvatske zbog kako kažu, diskriminišućih mera i neadekvatnih odšteta preduzetncima nakon što je Stožer civilne zaštite uveo zabrane ili ograničavanja poslovanja zbog pandemije korona virusa.

“Udruženje “Glas poduzetnika” dobilo je više od 150 prijava članova koji žele da tuže Republiku Hrvatsku zbog diskriminišućih odluka. Ovim putem moramo istaći da članovi zainteresovani za tužbu dolaze iz različitih sektora, a većina ih je iz ivent industrije, sezonskih poslova, ugostiteljstva, povremenog prevoza putnika i putničkih agencija”, kažu za Biznis.rs iz Udruženja “Glas poduzetnika”.

Konobar poslužuje kafu
Foto: Tanjug

Portal Jutarnji.hr, piše da prema Zakonu o parničnom postupku, kompanije koje nameravaju da tuže državu najpre moraju da podnesu zahtev za mirno rešenje spora nadležnoj Državnoj advokatskoj kancelariji (DOHR), jer ona zastupa državu, a sadržaj tog zahteva trebalo bi da bude identičan sadržaju buduće tužbe. U roku od tri meseca DOHR će se sa tužiocima ili nagoditi ili odbiti zahtev, nakon čega preduzetnici mogu obratiti Trgovačkom sudu.

Tužbu će pokrenuti sedam preduzeća

Naši sagovornici smatraju da su im šanse da spor dobiju velike.

“Imamo odlične šanse i smatramo da imamo adekvatne argumente. Radimo s izuzetno jakim i profesionalnim advokatskim timom. U svakom slučaju, spremni smo da idemo na sve instance, kao i na Evropski sud u Strazburu”, naglašavaju iz Udruženja “Glas poduzetnika”.

Kažu da će se u sudskom procesu voditi primerom Udruženja “Franak” i modelom koji su oni primenili.

“Naime, odabrali smo sedam preduzeća koji će prvi biti uključeni u tužbu. Nakon što dobijemo zadovoljavajuću presudu, otvoriće se prostor i za ostale kompanije koje žele da dobiju odštetu”, navodi Udruženje.

Foto: Pixabay/LEANDRO AGUILAR

Advokatski tim još radi na sadržaju tužbe, koja bi trebalo da bude spremna do kraja juna. U njoj će preduzetnici koji smatraju da su oštećeni, tražiti naknadu štete od države koju će izračunati na osnovu poslovanja iz 2019. godine.

“U Hrvatskoj smo u jednom trenutku imali situaciju da ugostiteljski objekti ne mogu da prodaju kafu za poneti, dok su pekare, kiosci i benzinske pumpe to mogle da čine bez ograničenja. Nekim delatnostima je bio zabranjen rad a nekima nije, bez zakonske osnove ili naučno-medicinskih dokaza. Mnogo je takvih primera, na koje smo upozoravali tokom trajanja pandemije virusa Covid-19”, navode iz Udurženja “Glas poduzetnika”.

Naši sagovornici naglašavaju i da su pozivali i Nacionalni stožer civilne zaštite, Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo privrede i održivog razvoja na sastanke kako bi zajedničkim snagama osmislili model koji će najviše pomoći preduzetnicima.

“Međutim, naše molbe i predlozi ostali su bez odgovora. Preduzetnici su izgubili mnogo vremena i sredstava, ali sada je vreme da dokažemo da su mere bile diskriminišuće i da su naštetile velikom broju preduzetnika u Hrvatskoj”, zaključuju iz Udruženja “Glas poduzetnika”.

  • Anna

    10.6.2021 #1 Author

    To bi trebalo i naši preduzetnici da urade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...