Hitno izmeniti poreski sistem i odnos prema čitavom privatnom sektoru

Preduzetnici traže manje namete na male zarade i biznise

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

21.4.2021 15:21 Autor: Marija Jovanović 2

Preduzetnici traže manje namete na male zarade i biznise Preduzetnici traže manje namete na male zarade i biznise
Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije apelovalo je da je neophodno pod hitno izmeniti poreski sistem Srbije i to u domenu delovanja ka čitavom... Preduzetnici traže manje namete na male zarade i biznise

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije apelovalo je da je neophodno pod hitno izmeniti poreski sistem Srbije i to u domenu delovanja ka čitavom privatnom sektoru tako što će se nameti drastično umanjiti kada su u pitanju male zarade i mali biznisi.

„Značajno smanjenje nameta, koji trenutno iznose i do 60 odsto na neto, će doprineti proširenju obuhvata poreskih obveznika koji trenutno deluju na crnom tržištu i obezbediće podsticajni privredni ambijent za razvoj domaćeg preduzetništva”, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Ekonomista Milan Kovačević za Biznis.rs kaže da smo mi odmah zanemarili poreski sistem i da je lako reći kako treba smanjiti sve dažbine.

“Ako smanjite dažbine moraćete ih negde povećati. Mi smo prošle godine imali blizu devet odsto deficit budžeta, ove godine se primičemo minus osam. Nama obratno, uskoro sledi štednja, nemogućnost da finansije funkcionišu jer previše trošimo”, navodi Kovačević.

Evri, tastatura i lupa
Foto: Pexels.com

U udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije poručuju da se dodatni izvori prihoda za budžet nalaze tamo gde se trenutno ne naplaćuju i kao primer navode prolazak pet milijardi evra robe na carini koja završi na crnom tržištu, trgovinu preko interneta od strane neregistrovanih subjekata, krađu struje i akcizne robe, divlju gradnju, kao i fiktivno izvlačenje novca od strane stranih “investitora” bez plaćanja poreza na dobit u Srbiji u iznosu od 4,5 milijarde evra godišnje.

Povodom najavljene sednice parlamenta na kojoj će jedna od tema biti način oporezivanja frilensera, ovo udruženje, između ostalog pita i kakav je to sistem koji omogućava retroaktivnu naplatu nekorišćenih usluga i koji pet godina ne može da napravi program da biznis u razvoju uvede u legalne tokove na pravedan način.

  • Mdx

    21.4.2021 #1 Author

    Poenta je da se radi i ima posla zato se ne trebaju nametati vise od realnog

    Odgovori

  • Leposava

    23.4.2021 #2 Author

    Preduzetnici traze…a da li ce dobiti ….🤔

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...