Šta sadrže predlozi izmena propisa na čije usvajanje u Parlamentu čekaju radnici na internetu

Predviđeno da frilenseri ne plaćaju porez na iznos do 3.200 evra godišnje – deo njih najavljuje proteste

IzdvajamoPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

2.4.2021 20:37 Autor: Gordana Bulatović 0

Predviđeno da frilenseri ne plaćaju porez na iznos do 3.200 evra godišnje – deo njih najavljuje proteste Predviđeno da frilenseri ne plaćaju porez na iznos do 3.200 evra godišnje – deo njih najavljuje proteste
Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana, koji je Vlada poslala u Parlament, a u koji je portal Biznis.rs imao uvid,... Predviđeno da frilenseri ne plaćaju porez na iznos do 3.200 evra godišnje – deo njih najavljuje proteste

Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana, koji je Vlada poslala u Parlament, a u koji je portal Biznis.rs imao uvid, predviđa da frilenseri svoje zaostale dugove, obračunate po novim pravilima, uplaćuju u 120 jednakih mesečnih rata, odnosno svakog meseca, u narednih deset godina.

Ova mogućnost oročena je na prihode ostvarene za  period od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine. Na prihode koji su ostvareni prethodnih godina, porez se ne plaća na iznos do 384.000 dinara godišnje. Priznaju se i normirani troškovi u visini 43 odsto od ostvarenog bruto prihoda.

„Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi pojednostavljivanja postupka utvrđivanja poreske obaveze za obveznike koji ostvaruju prihode po osnovu rada, na koje se porez plaća samooporezivanjem, kao i smanjenja troškova administriranja poreske obaveze“, navodi se u obrazloženju predloga Vlade koji je upućen Parlamentu.

Prema ovom dokumentu, u delu koji reguliše zaostale poreske obaveze, po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad,  kaže se da će se zaostale obaveze platiti nakon dobijanja rešenja poreznika, osim ukoliko nije nastupila zastarelost utvrđivanja poreske obaveze, nije pravosnažno okončan postupak utvrđivanja poreske obaveze ili nisu već plaćene poreske obaveze pre donošenja na snagu ovog zakona.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana važiće tek od 1. oktobra, izuzev dela koji se odnosi na zaostale obaveze, kao i one koje su nastale do kraja septembra ove godine.

Nakon tog roka, onaj ko zarađuje po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad, poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su ti prihodi ostvareni. Odredbe o limitu od 384.000 dinara godišnje i priznatim normativnim troškovima važe i za buduće prihode.

Procene Vlade su da će „predložena zakonska rešenja imati neutralan efekat na budžet, imajući u vidu da, na osnovu raspoloživih podataka Poreske uprave, očekivani prihodi po osnovu poreza i doprinosa za period od 2016. godine, zaključno do juna 2020. godine iznose oko tri milijarde dinara, koliko bi iznosile i obaveze prema sada važećem zakonskom rešenju čija se izmena predlaže“.

U Parlament je na razmatranje i usvajanje stigao i predlog Izmena i dopuna Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje. Ove Izmene stupiće na snagu nakon što iste potvrde poslanici Narodne skupštine, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku RS.

Ovim Izmenama predloženo je dodavanje člana 64v Zakona, u kome se predviđa da „po osnovu ugovorene naknade koja je ostvarena u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine, od lica koje prilikom isplate naknade nije obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa, doprinosi budu utvrđeni rešenjem poreskog organa i plaćeni saglasno odredbama zakona kojim se uređuje poreski tretman ugovorene naknade na koju se porez plaća samooporezivanjem“.

Sednica Parlamenta na kojoj će se razmatrati ovi predlozi izmena zakona još uvek nije zakazana, ali se očekuje da će termin biti poznat već u utorak, 6. aprila, nakon održanog Kolegijuma Narodne skupštine.

Jedno od udruženja koje zastupa deo frilensera, otvoreno se protivi predloženim rešenjima Vlade i najavljuje tzv.“kampovanje“ ispred Parlamenta 7. aprila, kao i veliki protest radnika na internetu 8. aprila, za kada se pretpostavlja da bi mogao biti zakazan početak rasprave o predloženim zakonima.

Prema navodima Tamare Petrović, članice Udruženja radnika na internetu, iznetim u autorskom tekstu u današnjem broju dnevnog lista „Danas“, novi predlog Vlade je veoma malo dorađen u odnosu na onaj koji im je upućen još februara i čak nepovoljniji od prethodnog.

„Samo su oni frilenseri koji su zarađivali do iznosa od 200 evra mesečno oslobođeni duga za proteklih pet godina, a svi ostali oporezovani za period unazad i to po rastućim stopama. Novi predlog sadrži i kalkulaciju za oporezivanje frilensera počev od 1. oktobra ove godine koja bi trebalo da važi do donošenja novog zakona u skorijoj budućnosti. Predloženi model oporezivanja obuhvata namete na tekuće prihode uz navodni dug i propisuje mesečne izdatke frilensera u visini od 12 odsto do 72 odsto prihoda tokom narednih deset godina“, kaže Tamara Petrović.

Ona dodaje da je Vlada, u četvrtak, pred održavanje redovne sednice, obavestila Udruženje radnika na internetu o najnovijoj verziji predloga rešenja, kojom se obuhvata veći broj onih kojima neće obračunavati niti naplaćivati dug.

„Projektovani obračun za buduće prihode frilensera ostaje isti, onemogućavajući frilensere da prihoduju, otplaćuju navodna dugovanja i prežive. Umesto da usvoji održivi model poreskog opterećenja i okrene se perspektivi u kojoj dobija na desetine hiljade novih poreskih obveznika, država se tvrdoglavo drži ‘sigurnih novaca’ već ostvarenih prihoda frilensera u prošlosti, ali novca koji su oni davno potrošili“, zaključuje Petrović. 

Drugo udruženje radnika na internetu, odnosno Udruženje frilensera i preduzetnika zadovoljno je predloženim rešenjima i prema najavama, spremno je da sa direktorkom Poreske uprave intenzivno radi na unapređenju saradnje i sprečavanju svih mogućih nedoumica koje frilenseri ubuduće mogu imati.

Tagovi
FRILENSERI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...