PREGOVORI O BREXITU NAJVEROVATNIJE PROPALI Moguć nastavak razgovora iduće godine

EUSvetVesti

2.12.2020 12:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREGOVORI O BREXITU NAJVEROVATNIJE PROPALI Moguć nastavak razgovora iduće godine PREGOVORI O BREXITU NAJVEROVATNIJE PROPALI Moguć nastavak razgovora iduće godine
Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) obavestio je stalne ambasadore 27 zemalja članica EU u Brisleu da se pripreme na Brexit bez dogovora,... PREGOVORI O BREXITU NAJVEROVATNIJE PROPALI Moguć nastavak razgovora iduće godine

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) obavestio je stalne ambasadore 27 zemalja članica EU u Brisleu da se pripreme na Brexit bez dogovora, jer po svemu sudeći sporazum o trgovinskim odnosima sa Velikom Britanijom po njenom izlasku iz Unije, neće biti postignut.

Prema pisanju britanskog lista Express, Barnije je naveo da je moguće da za tri sporne tačke u pregovorima neće biti vremena za dogovor do kraja godine, kada ističe tranzicioni period za Brexit. To su ribolovna prava i zajednički standardi, koji uključuju državnu pomoć i upravljanje.

Barnije se nalazi u Londonu, gde intenzivno pregovara sa britanskim kolegom Dejvidom Frostom (David Frost). Izvori bliski pregovorima navode da se „brzo bliži prekid razgovora o Brexitu“. Navodno, ukoliko u narednih 36 sati ne dođe do dogovora, onda su pregovori propali.

Nekoliko država članica EU spremno je da podrži nastavak pregovora i nakon isteka roka. Neimenovani evropski zvaničnik naveo je da je Barnijeu rečeno da nastavi pregovore imajući u vidu da je suština važnija od vremenskog roka i da ne žuri sa dogovorom pritisnut istekom vremena, jer se može razgovarati i iduće godine, prenosi Forex, pozivajući se na Reuters.

Funta je izgubila vrednost za više od 0,5 procenata prema dolaru i pala je na najnižu vrednost u odnosu na evro za poslednjih mesec dana. Britanska Državna revizorska služba navela je u svom najnovijem izveštaju da zemlja još nije spremna za Brexit. Prelazak preko i ispod Lamanša jedan je od verovatnih problema, jer se očekuju gužve i kašnjenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...