Sporazum Gazproma i Budimpešte stupio na snagu

Prekinuto snabdevanje Mađarske ruskim gasom preko Ukrajine

BiznisEUInfrastrukturaSrbijaSvetVesti

1.10.2021 11:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prekinuto snabdevanje Mađarske ruskim gasom preko Ukrajine Prekinuto snabdevanje Mađarske ruskim gasom preko Ukrajine
Prema sporazumu Budimpešte i Moskve koji je stupio na snagu u petak 1. oktobra, prestao je tranzit gasa kroz Ukrajinu, a ruski prirodni gas... Prekinuto snabdevanje Mađarske ruskim gasom preko Ukrajine

Prema sporazumu Budimpešte i Moskve koji je stupio na snagu u petak 1. oktobra, prestao je tranzit gasa kroz Ukrajinu, a ruski prirodni gas doprema se u Mađarsku preko Srbije i delimično iz Austrije.

Ukrajina je izgubila mogućnost uvoza prirodnog gasa iz Mađarske na takozvani uslovan način zbog prestanka tranzita ruskog gasa preko svoje teritorije do Mađarske, saopštio je ukrajinski operator GTS. Kompanija je saopštila da „budući da se izvoz gasa iz Mađarske realizovao uslovno unazad, ne postoji mogućnost uvoza iz Mađarske bez tranzita“, prenosi TASS.

Ukrajinska kompanija je navela da je „od početka novog gasnog dana 1. oktobra tranzit prirodnog gasa preko teritorije Ukrajine u pravcu Mađarske obustavljen“, kao i da nijedna prijava za tranzit nije primljena, uprkos tome što je planirano da se u gasnoj godini do 30. septembra 2022. godine obavlja transfer 24,6 miliona kubnih metara dnevno, prenose RIA Novosti.

Generalni direktor kompanije Serhij Makogon napomenuo je da je Mađarska decenijama primala gas preko teritorije Ukrajine, a da ukrajinska strana nikada nije prekršila svoje obaveze. „Ukrajinska ruta je ekonomski isplativa jer je to najkraći put za snabdevanje Mađarske gasom. Monopolizacija gasnih ruta od strane Gazproma, koju sada vidimo, postavlja pitanje osnovnih principa funkcionisanja tržišta gasa EU, konkurencije i transparentnosti“, rekao je Makogon.

Foto: Tanjug

On je ocenio da se „jačanje dominantne pozicije jednog dobavljača i njegova upotreba poluge u očigledne političke svrhe u kontekstu šokantnog rasta cene gasa u Evropi mora zaustaviti“. Gazprom je sa Mađarima u ponedeljak potpisao ugovor o isporuci gasa do kraja 2036. godine. Preko Srbije će gasovodom Balkanski tok u Mađarsku stizati 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a još milijardu preko Austrije.

Prvi put u istoriji, gas će se dopremati u Mađarsku zaobilazeći Ukrajinu. U Kijevu je ova odluka primljena krajnje negativno i ocenjena je kao „politička i ekonomski neopravdana“. U nekim od komentara Kijeva ocenjeno je da je reakcija Budimpešte na nezadovoljstvo Ukrajine „arogantna“.

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je kritike susedne Ukrajine na račun dugoročnog sporazuma o snabdevanju gasom koji je potpisan sa ruskim Gazpromom, poručivši da ga ne zanima stav Kijeva o tome, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Orban je u izjavi za državni radio rekao da je odgovoran samo mađarskim biračima, koji bi bez novog sporazuma s Rusijom bili primorani da plaćaju mnogo više cene gasa.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija navela je da bi Budimpešta trebalo da proceni uticaj ugovora o gasu sa Rusijom na sigurnost snabdevanja energijom i da joj dostavi zaključke, a EK će možda tražiti da joj se pokaže ugovor.

Cena gasa u Evropi nastavila je da raste i ponovo je oborila istorijski rekord, dostigavši u petak nivo od gotovo 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara. Početkom ove nedelje, cene gasa u Evropi su prvi put u istoriji premašile 1.000 dolara, nakon čega su nastavile uspon prekoračivši nivo od 1.100 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...