građani mogu jednim klikom da se obrate Upravi za poljoprivredno zemljište

Preko aplikacije stiglo 180 prijava divljih deponija i uzurpacije zemljišta

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

17.7.2021 10:35 Autor: Miljan Paunović 0

Preko aplikacije stiglo 180 prijava divljih deponija i uzurpacije zemljišta Preko aplikacije stiglo 180 prijava divljih deponija i uzurpacije zemljišta
Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivede napravila je dve aplikacije posebno prilagođene za mobilne telefone preko kojih je od polovine maja primila 180 prijava... Preko aplikacije stiglo 180 prijava divljih deponija i uzurpacije zemljišta

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivede napravila je dve aplikacije posebno prilagođene za mobilne telefone preko kojih je od polovine maja primila 180 prijava divljih deponija na njivama i uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta.

Svaki građanin pomoću tih aplikacija koje se nalaze na sajtu Uprave vrlo lako i potpuno anonimno mogu da prijave uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta, njegovo nelegalno korišćenje u nepoljoprivredne svrhe ili stvaranje divljih deponija na državnom ili privatnom posedu, rekao je za Tanjug direktor Uprave Branko Lakić..

„Građanin jednim klikom može da ukuca geolokaciju predmetne parcele, ne mora da zna njen katastarski broj i opštinu, a Uprava automatski dobije tu prijavu sa fotografijama s lica mesta ukoliko ih građanin pošalje. Ti podaci su vrlo korisni Upravi i Poljoprivrednoj inspekciji, jer na ovaj način često dobijamo podatke koje inače ne bismo dobili redovnim izlaskom na teren“, rekao je Lakić.

Dodao je da građani neretko uz sve to ostavljaju komentar o tome ko je počinio nezakonitu radnju, čak i adresu počinioca, i ocenio da ovaj digitalni alat daje novi kvalitet radu državne uprave i pokazuje kako digitalizacija može da pospeši rad zvaničnih organa u interesu društva.

„Aplikacija se primenjuje od druge polovine maja i za nepuna dva meseca dobili smo 180 prijava, od kojih se dve trećine odnose na divlje deponije na državnom i privatnom poljoprivrednom zemljištu, dok se jedna trećina odnosi na uzurpaciju“, rekao je Lakić.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište je naglasio u izjavi za Tanjug da čim dobiju prijavu daju nalog republičkoj Poljoprivrednoj inspekciji da izađe na teren i koristeći sve podatke iz prijave utvrdi stanje, identifikuje počinioca i preduzme mere u skladu sa zakonom.

„Odlaganje otpada na poljoprivrednom zemljištu je zakonom zabranjeno i kazne se kreću od 25.000 dinara za fizička lica do milion dinara za pravna lica plus sankcija stavljanja poljoprivrednih gazdinstava u pasivan status. Poslati su nalozi inspekciji, očekujemo da inspektori u narednom periodu izađu na teren i da preduzmu mere prema počiniocima“, rekao je Lakić.

On napominje da je uklanjanje divljih deponija u ataru u nadležnosti lokalnih samouprava. Lakić je istakao da je broj slučajeva uzurpacije državnih parcela poslednjih godina drastično smanjen.

Napomenuo je da se to vidi i po tome što država ima više zemljišta u zakupu sada nego pre dve, tri godine, iako se paralelno odvija proces restitucije u kojem je vraćeno 80.000 hektara starim vlasnicima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...