nakon što je prošlog meseca najavio da će preskočiti sastanak

Premijer Australije ipak će učestvovati na svetskoj konferenciji o klimi u Glazgovu

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.10.2021 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Premijer Australije ipak će učestvovati na svetskoj konferenciji o klimi u Glazgovu Premijer Australije ipak će učestvovati na svetskoj konferenciji o klimi u Glazgovu
Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je da će prisustvovati klimatskoj konferenciji UN COP26, nakon što je prethodnih sedmica oklevao da kaže da... Premijer Australije ipak će učestvovati na svetskoj konferenciji o klimi u Glazgovu

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) rekao je da će prisustvovati klimatskoj konferenciji UN COP26, nakon što je prethodnih sedmica oklevao da kaže da li će učestvovati na ovom značajnom skupu u Glazgovu.

Svetski lideri sastaće se sledećeg meseca u najvećem gradu Škotske kako bi pregovarali o novom sporazumu o zaustavljanju rastućih globalnih temperatura i klimatskih promena, piše BBC.com.

Morison je naišao na kritiku kada je prošlog meseca najavio da bi mogao preskočiti sastanak.

Naime, Australija je veliki proizvođač uglja i gasa, i pod pritiskom je da se obaveže na veće mere i odlučnije akcije u rešavanju ovog problema, odnosu u smanjenju proizvodnje uglja.

Klimatska politika Australije i smanjenje emisija toksičnih materija rangirani su među najgorima u OECD-u (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj).

„Potvrdio sam svoje prisustvo na samitu u Glazgovu, i veoma se radujem. To je vrlo važan događaj“, rekao je Morison u petak.

Klimatski aktivisti optužili su Morisona da se nije obavezao da će doći, što se smatralo diplomatskim odbijanjem za Veliku Britaniju, bliskog saveznika Australije.

U intervjuu za BBC, princ Čarls (Charles) je ranije izrazio iznenađenje komentarima australijskog premijera, pozivajući lidere da hitno deluju u borbi protiv klimatskih promena.

COP26 će biti održan od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu. Ovaj samit se smatra ključnim ako se klimatske promene žele staviti pod kontrolu. Od skoro 200 zemalja traži se da smanje emisije štetnih gasova, što bi dovelo do velikih pozitivnih promena u životu ljudi na celoj planeti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...