Odlazak legendarnog vlasnika Olimpika iz Marseja

Preminuo francuski biznismen Bernar Tapi

LifestyleSvetVesti

4.10.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preminuo francuski biznismen Bernar Tapi Preminuo francuski biznismen Bernar Tapi
Kontroverzni francuski biznismen i vlasnik sportskog kluba Olimpik iz Marseja (Olympique de Marseille), Bernar Tapi (Bernard Tapie) preminuo je u nedelju u 78. godini... Preminuo francuski biznismen Bernar Tapi

Kontroverzni francuski biznismen i vlasnik sportskog kluba Olimpik iz Marseja (Olympique de Marseille), Bernar Tapi (Bernard Tapie) preminuo je u nedelju u 78. godini od posledica duge bolesti. Tapi je u poslednje četiri godine bolovao od kancera na želucu, a umro je mirno u krugu porodice, navedeno je u saopštenju o njegovoj smrti.

Tapi je jedno vreme bio vlasnik kompanije Adidas, vodio je fudbalski klub, a kratko je bio ministar u vladi predsednika Fransoa Miterana (Francois Mitterrand), prenosi BBC. Takođe je imao niz pravnih problema i služio je zatvorsku kaznu.

Njegova supruga i porodica objavili su sa „ogromnom tugom“ vest o njegovoj smrti, navodeći da će po pokojnikovoj želji biti sahranjen u Marseju, „gradu njegovog srca“. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) odao mu je počast rekavši da su njegova „ambicija, energija i entuzijazam bili izvor inspiracije za generacije Francuza“.

Bernar Tapi odrastao je u radničkom predgrađu Pariza. Karijeru je započeo kao pevač, a zatim kao vozač trkačkih automobila, pre nego što je otkrio talenat za otkup i oporavljanje propalih preduzeća i njihovu dalju prodaju. Kada se obogatio, kupio je fudbalski klub Olimpik sa kojim je postao prvak Evrope 1993. godine.

Zbog optužbi za nameštanje rezultata Olimpiku je oduzeta titula prvaka nacionalnog prvenstva, a klub je kažnjen ispadanjem u drugu ligu. Tapi je bio i vlasnik biciklističkog kluba koji je dva puta osvojio čuvenu trku Tour de France. Bogatstvo Bernara Tapija procenjeno je na pet do osam miliona dolara.

Tapi se devesesetih godina bavio politikom, nakratko je bio ministar za urbanizam, a bio je i levičarski poslanik u francuskom i Evropskom parlamentu. Glumio je u nekoliko filmova i televizijskih serija, a radio je i kao tv voditelj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...