LIBOR ODLAZI U ISTORIJU

Prestaje da važi jedna od ključnih međubankarskih kamatnih stopa

BankeNovacSvetVesti

8.3.2021 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prestaje da važi jedna od ključnih međubankarskih kamatnih stopa Prestaje da važi jedna od ključnih međubankarskih kamatnih stopa
Krajem ove godine službeno prestaje obračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta, objavio je britanski finansijski regulator FCA. Prema procenama analitičara, s obzirom... Prestaje da važi jedna od ključnih međubankarskih kamatnih stopa

Krajem ove godine službeno prestaje obračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta, objavio je britanski finansijski regulator FCA.

Prema procenama analitičara, s obzirom da je Libor do sada bio jedna od najvažnijih kamatnih stopa na svetu, taj će potez povećati pritisak na banke i investicione fondove da što pre pronađu alternativu toj kamati.

FCA je najavio da će 31. decembra prestati objava vrednosti Libora za britansku funtu, evro, švajcarski franak i japanski jen. Zato banke od početka naredne godine neće biti obavezne da šalju podatke za obračun Libora. Krajem godine prestaće i obračun nedeljne i dvomesečne stope Libora za američki dolar, dodaje britanski finansijski regulator.

Peščani sat sa novcem u pozadini
Foto: Pixabay.com

Inače, ranije su globalni regulatori zatražili od banaka, društava za upravljanje imovinom i kompanija da postupno prestanu koristiti tu stopu koja pokazuje trošak zaduživanja između banaka.

Umesto Libora, regulatori preporučuju korišćenje merila koja se temelje na stopama na prekonoćne depozite. Međutim, deo finansijske zajednice upozorava da ova promena zatvara probleme sa nekim dužnicima i poveriocima, pa su zatražili dodatno vreme za prilagođavanje.

Regulatori tvrde da Libor odražava tržište koje više ne postoji i da se dnevne stope uglavnom temelje na procenama, a ne realnim transakcijama. Ipak, FCA je potvrdio da će banke imati rok da se do juna 2023. povuku s 200 hiljada milijadi dolara vrednog tržišta dolarskih ugovora vezanih za Libor.

Naime, za dolarski Libor vezano je više obveznica i kredita nego za bilo koju drugu valutu. Sa druge strane, jedan od razloga za ovu odluku je i skandal iz 2012. kada je otkriveno da su brojne banke nameštale vrednost Libora radi zarade ili sprečavanja volatilnosti na tržištu. Kako je tada navedeno, manipulacije sa Liborom su sezale sve do 1991. godine. Zbog toga su banke kažnjene sa stotinama miliona dolara, dok su neki bankari čak završili i u zatvoru. Tada je brigu oko obračuna Libora preuzeo FCA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...