VAŠINGTON PRIPREMA ODGOVOR NA BRITANSKE POREZE NA DIGITALNE USLUGE

Prete američke carine na britanski izvoz do 25 odsto

SvetVesti

29.3.2021 18:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prete američke carine na britanski izvoz do 25 odsto Prete američke carine na britanski izvoz do 25 odsto
SAD su upozorile da bi mogle da uvedu carine do 25 odsto na mnoštvo izvoznih proizvoda iz Velike Britanije kao odgovor na uvođenje britanskog... Prete američke carine na britanski izvoz do 25 odsto

SAD su upozorile da bi mogle da uvedu carine do 25 odsto na mnoštvo izvoznih proizvoda iz Velike Britanije kao odgovor na uvođenje britanskog poreza na tehnološke kompanije. Eventualne carine SAD projektovane su da prikupe 325 miliona dolara, koliko je procenjen gubitak američkih tehnoloških kompanija u Britaniji.

Keramika, šminka, kaputi, konzole za zabavu i nameštaj nalaze se na spisku koji je objavila administracija u Vašingtonu, prenosi BBC. Vlada Velike Britanije saopštila je da želi da “obezbedi da tehnološke kompanije pošteno plate svoj poreski deo“, dodajući da će razmotriti sve mogućnosti za odbranu britanskih interesa i industrije ukoliko to bude neophodno.

SAD nastavljaju proces koji je pokrenula prethodna administracija, tvrdeći da nedavno uvedeni britanski porez na digitalne usluge “ima nerazumne, diskriminatorske i oterećujuće atribute“. Slične mere SAD su pokrenule protiv sličnih poreza u Indiji, Austriji i Španiji.

Vašington izvršava politički pritisak na zemlje koje nameću takve poreze prema Članu 301. američkog trgovinskog akta. Razgovori o porezu na digitalne usluge London i Vašington obavili su u decembru, a izvori iz britanske vlade naglasili su da se na tarifnu listu više gleda kao na proceduralnu stvar.

Britanska Kancelarija za budžetsku odgovornost izračunala je da će porez na digitalne usluge u tekućoj finansijskoj godini doneti u državnu kasu oko 300 miliona funti, a u narednim godinama po 700 miliona. Očekuje se da će u narednim nedeljama biti održane konsultacije u SAD o carinama, nakon čega će biti saopšteno da li će one biti uvedene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...