Online kupovina najveći podstrekač

Prevaranti na bezvrednim Covid-19 testovima i maskama zarađuju milijarde

EULifestyleNovacVestiZdravlje

9.6.2021 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prevaranti na bezvrednim Covid-19 testovima i maskama zarađuju milijarde Prevaranti na bezvrednim Covid-19 testovima i maskama zarađuju milijarde
Prevaranti tokom pandemije izazvane virusom Covid-19 zarađuju milijarde evra na falsifikovanim proizvodima kao što su zaštitne maske i brzi testovi. Direktor Evropske komisije za... Prevaranti na bezvrednim Covid-19 testovima i maskama zarađuju milijarde

Prevaranti tokom pandemije izazvane virusom Covid-19 zarađuju milijarde evra na falsifikovanim proizvodima kao što su zaštitne maske i brzi testovi.

Direktor Evropske komisije za povredu prava na intelektualnu svojinu (EUIPO) Paul Majer (Paul Maier) je izjavio kako je pandemija otvorila novo tržište, na kome su područje piraterije maske, brzi testovi, sredstva za dezinfekciju i slično, piše Deutsche Welle Srbija (DW).

„Bili smo u situaciji da industrija nije odmah bila kadra da proizvede ove potrepštine u količini koju je zahtevalo tržište. Falsifikatori su bili suludo brzi“, istakao je on.

Usled nestašice, Evropsku uniju su preplavile maske iz Kine i sa Bliskog Istoka, koje samo izgledaju uobičajeno, ali ne ispunjavaju propisane standarde. Majer je rekao da se radi o opakim i organizovanim kriminalcima, koji reaguju vrlo brzo i organizovano.

Prema njegovim rečima, pandemija je olakšala pirateriju jer je online trgovina doživela bum.

„Kad držite piratski proizvod u ruci, često odmah primetite da to ne može biti kvalitet kakav poznajete. Na internetu to ne možete primetiti jer prodavci piratskih proizvoda koriste fotografije originalnih“, objasnio je Majer.

On je dodao da medicinske proizvode treba nabavljati samo u licenciranim internet apotekama. Kako je naveo, ništa nije lakše nego iskopirati oblik pilule, ali svako ne može da proveri od čega se ona sastoji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...