DR IVAN NIKOLIĆ ZA BIZNIS.RS

Privatne investicije pomogle privredni rast

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

31.3.2021 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privatne investicije pomogle privredni rast Privatne investicije pomogle privredni rast
Srbija je u poslednjih nekoliko godina značajno popravila efikasnost investicija, što je bilo vidljivo i u dinamici privrednog rasta u periodu 2018-2019. godina, izjavio... Privatne investicije pomogle privredni rast

Srbija je u poslednjih nekoliko godina značajno popravila efikasnost investicija, što je bilo vidljivo i u dinamici privrednog rasta u periodu 2018-2019. godina, izjavio je za Biznis.rs ekonomista i urednik biltena “Mesečne analize i trendovi” – MAT dr Ivan Nikolić.

On je istakao da je Srbija u periodu od 2014-2017. godine, među brzorastućim ekonomijama Evrope (među kojima su i zemlje koje su u međuvremenu postale članice EU), po efikasnosti investicija bila nisko rangirana, jedino ispred Albanije i Severne Makedonije.

Nikolić ističe da se efikasnost investicija značajno popravila u dve godine uoči izbijanja pandemije, tako da je Srbija po tom kriterijumu dospela na drugo mesto, odmah iza Poljske, i po efikasnosti investicija prestigla i pojedine susedne zemlje koje su članice EU, poput Rumunije, Bugarske ili Slovenije.

Foto:Printcreen youtube

Prema njegovim rečima, odlučujući uticaj na povećanje investicija dale su pre svega privatne investicije. Privatne investicije je u periodu do 2017. karakterisao nizak nivo efikasnosti, što zbog strukture naše privrede, što zbog sprovođena fiskalne konsolidacije.

Nikolić ističe da se stiče utisak da su na povećanje efikasnosti privatnih investicija posebno uticale poslednjih godina strane direktne investicije koje su stigle u Srbiju, posebno u segmentu tehnološki intenzivnih grana.

Foto:Hemofarm.com

On naglašava da je zbog pandemije korona virusa, u prošloj godini u Srbiji zabeležen pad bruto fiksnih ulaganja za 2,8 odsto, iako je to bolji rezultat od većine evropskih zemalja. Na primer, pad bruto fiksnih ulaganja u Evropskoj Uniji u prošloj godini bio je 7,5 odsto, a u Evrozoni čak 8,3 procenta. Nikolić je istakao da je učešće bruto fiksnih investicija u BDP u Srbiji u prošloj godini smanjeno na 21,5 odsto BDP, dok je godinu dana ranije bilo 22,5 odsto, što je blizu učešća koje ima u zemljama Evropske Unije.

Kako ističe, i pored pandemije efikasnost investicija u Srbiji se u prošloj godini održala. Nikolić ističe da je povećanje efikasnosti investicija u Srbiji, omogućilo podizanje konkurentnosti sprske privrede, povećanje izvoza, što je u značajnoj meri uticalo i na ubrzanu dinamiku privrednog rasta Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...