Energetski skauti u srpskim kompanijama

Privreda u misiji zaštite životne sredine

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

26.10.2021 13:55 Autor: Stanislav Stanišić 3

Privreda u misiji zaštite životne sredine Privreda u misiji zaštite životne sredine
Projekat usavršavanja u oblasti energetske efikasnosti i optimizacije resursa „Young energy Europe 2.0“, koji organizuje Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), počeo je danas obukama... Privreda u misiji zaštite životne sredine

Projekat usavršavanja u oblasti energetske efikasnosti i optimizacije resursa „Young energy Europe 2.0“, koji organizuje Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), počeo je danas obukama zainteresovanih i nastaviće se u još nekoliko termina do početka decembra.

Plan programa pod pokroviteljstvom Ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost SR Nemačke je da omogući profesionalcima u Srbiji usavršavanje i na taj način doprinese kako privredi, tako i zaštiti životne sredine.
Cilj projekta je da budući energetski skauti prepoznaju i iskoriste potencijale ušteda energije i optimizacije resursa u svojim kompanijama, navodi se u saopštenju AHK Srbija, uz napomenu da će program trajati do 2024. godine.

Učesnici će svake godine u okviru obuka sticati osnovna znanja na temu energije – od proizvodnje i njenog značaja za zaštitu životne sredine do njene efikasne upotrebe. Svoja novostečena znanja primeniće u svojim kompanijama i na taj način dati veliki doprinos firmama i zaštiti životne sredine. Obuke će pomoći preduzećima da postanu energetski efikasnija i smanje emisiju CO2.

Pomoćnica u ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije Sandra Dokić pružila je u ime ministarstva punu podršku projektu Young Energy Europe.

Srbija je prihvatila Evropski zeleni dogovor, kao jedna od potpisnica Zelene agende, u novembru 2020. godine i započela stvaranje strateškog okvira za energetsku tranziciju. Vlada Republike Srbije Zakonom o klimatskim promenama i mnogobrojnim aktivnostima pravi put dekarbonizaciji i povećanju energetske efikasnosti. Mogućnost razmene znanja i iskustava je nešto što je preko potrebno Srbiji, zato je ovaj projekat Nemačko-srpske privredne komore od izuzetne važnosti – da se kvalifikuju zaposleni u kompanijama koji će dati veliki doprinos u oblasti zaštite životne sredine. Partnerstvo sa Nemačkom nam je važno, a ovo je još jedan od načina da se podstakne saradnja“, navela je Dokić.

Povodom predstavljanja projekta, direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter istakao je da je Srbija na dobrom putu da razvije novi ekonomski model zasnovan na zelenom rastu kroz intenzivnije sprovođenje digitalizacije, cirkularne ekonomije, razvoj inovativnih pristupa dekarbonizaciji i boljoj upotrebi obnovljivih izvora.

„Srbija ima veliku stručnu, tehničku i finansijsku podršku svojih evropskih partnera i finansijskih institucija kada je reč o sprovođenju zelenih ciljeva transformacije i iskoristiće priliku da prenese iskustva iz Nemačke i proširi saradnju sa nemačkim kompanijama. Nemačka nije samo najveća evropska ekonomija, već zauzima vodeću poziciju u primeni zelenih rešenja za održivi rast. Ovo jesu suštinske poruke učesnika konferencije „Zelena industrijska politika“, koja je održana u maju, a koju su u okviru nemačke razvojne saradnje organizovali ambasada Savezne Republike Nemačke i Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje. Mi smo prepoznali značaj ove teme tako da je Zeleni sporazum Evropske Unije (EU Green Deal) jedan od tri strateška pravca naše Komore“, rekao je Aleter.

Rukovodilac privrednog odeljenja Nemačke ambasade u Beogradu Ane Kristin Piplica navela je da je program Young Energy Europe svojevrstan doprinos stvaranju evropskog Zelenog dogovora.

„Prilagođen kompanijama, program jača zaštitu klime i smanjuje klimatske troškove preduzeća, pokazujući tako da privreda i zaštita klime mogu ići ruku pod ruku. Finansirani od nemačkog Ministarstva životne sredine, energetski skauti pridružuju se širokoj saradnji Nemačke i Srbije kao kandidata za članstvo u EU“, navela je Piplica.

Projekat se finansira u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI) Saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU) i sprovodi se zajedno sa inostranim privrednim komorama u partnerskim zemljama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...