Deficit budžeta od 2,3 odsto u 2022. godini

Privredni rast Austrije snažniji od očekivanog

EUVesti

13.10.2021 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privredni rast Austrije snažniji od očekivanog Privredni rast Austrije snažniji od očekivanog
Privredni rast koji je znatno snažniji od očekivanog i niske kamate olakšavaju sanaciju budžeta Austrije nakon korona krize, te se za 2022. godinu očekuje... Privredni rast Austrije snažniji od očekivanog

Privredni rast koji je znatno snažniji od očekivanog i niske kamate olakšavaju sanaciju budžeta Austrije nakon korona krize, te se za 2022. godinu očekuje deficit od 2,3 odsto, kao i smanjenje dugova.

U aprilu ove godine ministar finansija Austrije Gernot Blimel (Gernot Blümel) očekivao je minus od 4,3 odsto i rekordno zaduženje od 89,6 odsto, prenosi Tanjug.

Sada ministar polazi od toga da će zaduženje ove godine dostići 83,2 odsto, a iduće 82,8 odsto, te da će do 2025. godine pasti na 72,5 odsto, kako je predviđeno budžetom.

Kao razloge za pozitivan razvoj naveo je privredni rast koji je jasno veći od očekivanog, rastuće prihode od poreza i niske kamate za državni dug.

Austrija bi ove godine trebalo da ima prihode u visini od 86,4 milijarde evra, što je porast od 14 milijardi evra u odnosu na prošlu godinu, dok će rashodi iznositi 99,1 milijardu evra.

Time će država imati deficit od 12,6 milijardi evra, što je evidentno manje nego što je bilo predviđeno ranije tokom godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...