PROBNI GAS VEĆ JE PUŠTEN KROZ TURSKI TOK Novi gasovod zvanično 30. decembra u Srbiji

BiznisInfrastrukturaIzdvajamoSrbijaVesti

25.12.2020 14:54 Autor: Marija Jovanović 2

PROBNI GAS VEĆ JE PUŠTEN KROZ TURSKI TOK Novi gasovod zvanično 30. decembra u Srbiji PROBNI GAS VEĆ JE PUŠTEN KROZ TURSKI TOK Novi gasovod zvanično 30. decembra u Srbiji
Probni gas već je pušten kroz Turski tok u Srbiju, dok će zvanično puštanje novog gasovoda u našoj zemlji, od Bugarske do granice sa... PROBNI GAS VEĆ JE PUŠTEN KROZ TURSKI TOK Novi gasovod zvanično 30. decembra u Srbiji

Probni gas već je pušten kroz Turski tok u Srbiju, dok će zvanično puštanje novog gasovoda u našoj zemlji, od Bugarske do granice sa Mađarskom, biti 30. decembra, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prošao je probni gas, nismo dizali veliku buku oko toga, ali 30. kreće sve, kao što sam i obećao“, rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici.

Tim povodom će, kaže, biti organizovana i mala svečanost pošto je to ogromna stvar za našu zemlju.

Balkanski tok
Foto: Tanjug

„To su strateške i važne stvari za napredak naše zemlje. Sve će biti gotovo do 30. decembra“, naveo je predsednik i dodao da je reč o potpuno novom gasovodu od Bugarske do mađarske granice.

„Posle toga nam ostaje da radimo sekundarnu gasifikaciju. Da probamo da gas stigne do Vranja na jugu zemlje i Valjeva u centralnom i zapadnom delu, ali i do mnogih drugih manjih mesta na istoku i jugozapadu Srbije. Želimo da dovedemo gas kako bismo mogli da gradimo nove fabrke i imamo nove investitore, ali i da bismo gasom snabdeli domaćinstva“, rekao je Vučić.

Snabdevanje već od 1. januara

Za operativan rad gasovod će biti spreman 30. decembra, a naša zemlja gasom iz Bugarske snabdevaće se već od 1. januara, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

„Cevi interkonektora bugarska granica – mađarska granica napunjene su gasom i u toku je testiranje svih sistema neophodnih za pouzdan i nesmetan rad gasovoda koji je deo unutrašnjeg gasnog transportnog sistema Srbije“, rekao je Bajatović za Večernje novosti.

Cevovod
Foto: Pixabay,com

Srpski magistralni gasovod, dužine 403 kilometra, proteže se od Zaječara do Horgoša, a ceo posao je završen za dvadeset meseci.

„To znači da možemo da snabdevamo gasom stanovništvo i privredu i iz pravca Bugarske, što pored postojećeg pravca iz Mađarske sada predstavlja nove mogućnosti, ali i veći stepen sigurnosti snabdevanja tržišta Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH. To je dobra vest za sve potrošače, jer će i cena biti povoljnija“, kazao je Bajatović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...