PROCENA STROGOSTI VLADINIH MERA PROTIV ŠIRENJA ZARAZE Srbija, Slovenija i Hrvatska prve na listi Oxforda

SvetVesti

13.4.2020 13:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

PROCENA STROGOSTI VLADINIH MERA PROTIV ŠIRENJA ZARAZE Srbija, Slovenija i Hrvatska prve na listi Oxforda PROCENA STROGOSTI VLADINIH MERA PROTIV ŠIRENJA ZARAZE Srbija, Slovenija i Hrvatska prve na listi Oxforda
Naučnici britanskg univerziteta Oxford izradili su rang listu zemalja po strogosti uvedenih mera zaštite od epidemije Covid19. Maksimalnih 100 poena oni su dodelili Srbiji,... PROCENA STROGOSTI VLADINIH MERA PROTIV ŠIRENJA ZARAZE Srbija, Slovenija i Hrvatska prve na listi Oxforda

Naučnici britanskg univerziteta Oxford izradili su rang listu zemalja po strogosti uvedenih mera zaštite od epidemije Covid19. Maksimalnih 100 poena oni su dodelili Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i Indiji, Pakistanu, Siriji, Vijetnamu, Šri Lanki, Tunisu, Ugandi, Južnoj Africi, Bocvani, Madagaskaru, Hondurasu i Kostariki.

Na začelju ove liste nalazi se Kina sa 42,86 bodova, a istovetan rang do pre nekoliko dana imala je i Švedska, poznata po opuštenim merama, ali nakon što je prošle nedelje pooštrila pravila zbog naglog porasta stope smrtnosti od zaraze, pretekla je Kinu i sada ima 52,38 poena, prenosi Sputnik.

Veoma blage mere imaju Zambija (47,62), Gvatemala (52,38), Rumunija (57,14) i Kenija (59,52), a relativno blage Bolivija, Mongolija i Alžir (po 61,9) i Čad, Japan, SAD i Kolumbija (po 66,67).

Podaci za određeni broj zemalja nisu javno dostupni, a među njima je Turkmenistan, čije vlasti su zabranile pominjanje korona virusa u javnosti, dok je predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko izjavio – ovde nema virusa, ne vidim ih.

Zagovornici blažih mera ističu da je nužno uporediti ekonomsku štetu koja dolazi od različitih strategija zaštite od širenja epidemije korona virusa, ali da je ua ozbiljnu procenu efekata ekonomskih posledica još prerano govoriti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...