PROCURELI PODACI 47.000 KORISNIČKIH RAČUNA U HRVATSKOJ Jedan od najvećih slučajeva u istoriji hakovanja

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

25.11.2020 08:40 Autor: Marija Jovanović 0

PROCURELI PODACI 47.000 KORISNIČKIH RAČUNA U HRVATSKOJ Jedan od najvećih slučajeva u istoriji hakovanja PROCURELI PODACI 47.000 KORISNIČKIH RAČUNA U HRVATSKOJ Jedan od najvećih slučajeva u istoriji hakovanja
U Hrvatskoj su procureli podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na „.hr“, pri čemu je lozinka za više od 24.000... PROCURELI PODACI 47.000 KORISNIČKIH RAČUNA U HRVATSKOJ Jedan od najvećih slučajeva u istoriji hakovanja

U Hrvatskoj su procureli podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na „.hr“, pri čemu je lozinka za više od 24.000 korisnika dostupna u čistom tekstualnom obliku, prenosi Index, pozivajući se na izveštaj Karnet Nacionalnog CERT.

„Koristeći izložene korisničke podatke hakeri mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna“, kažu iz CERT.

Zbog toga je, dodaju, veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT.

Laptopovi
Foto: Shutterstock

„Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitovanim podacima sa uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog“, napominje se u informaciji..

Takođe se navodi da je do curenja podataka hrvatskih korisničkih računa došlo u jednom od najvećih slučajeva hakovanja u istoriji, u okviru kojeg je postalo javno dostupno više od 23.000 baza podataka, prema izveštaju Karnetovog Nacionalnog CERT.

Za kolekciju baza veruje se da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sadrži više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...